februarie 9, 2023

Statul datoreaza zeci de miliarde firmelor de constructii

Guvernul Tariceanu a lasat “mostenire” Guvernului Boc datorii de 7,7 miliarde de lei, constand in facturi emise pana la 31 decembrie 2008 si neachitate in termen. Evident, o parte din acestea provin de la obiective de investitii din Salaj, printre care un loc fruntas – la datorii – il ocupa reteaua de invatamant. Potrivit informatiilor primite de la Marilena Floasiu, sefa compartimentului de Investitii din cadrul Inspectoratului Scolar, facturile nedecontate la finele anului 2008 totalizeaza, la nivelul judetului, aproape 4 milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi).
Precizam ca suma respectiva se refera strict la facturile emise de diversi constructori pe baza sumelor alocate prin hotarari de guvern (direct pentru scoli – cu restante de 3.329.000, sau prin primarii – restantele fiind aici ceva mai mici – 471.000 de lei). Cu alte cuvinte sunt bani garantati (prin acele hotarari de guvern publicate in Monitorul Oficial) de Guvernul Tariceanu dar care, din motive de… saracie bugetara, nu au ajuns niciodata in conturile beneficiarilor.
Exista, insa, si o alta categorie de restante. Este vorba despre lucrarile efectuate de constructori pe… incredere, adica in avans fata de alocarile (pe hartie) prin hotarari de guvern. Asa este cazul campusului de la Sig, unde, potrivit directorului Grupului Scolar din localitate, Petru Bontea, nu exista facturi nedecontate, dar sunt lucrari efectuate si nefacturate in valoare de 2,5 milioane de lei (25 de miliarde de lei vechi). Bontea ne-a explicat ca, intrucat constructorul stia ca nu va primi banii degraba, a preferat sa nu factureze decat in limita fondurilor alocate (de un milion de lei, in 2008), evitand, astfel, sa plateasca TVA-ul aferent facturilor neincasate. O situatie similara – desi la alta scara – este si la campusul de la Hida. Aici, conform informatiilor primite de la primarul Dorin Petrus, sunt nefacturate (dar efectuate) lucrari de 200.000 de lei (doua miliarde de lei vechi), suma adaugandu-se la factura de 397.500 de lei emisa in 2008 si neplatita constructorului nici pana in acest moment.
Pentru prima categorie de restante – lucrari facturate, dar neplatite – se intrevede o solutionare relativ rapida, Guvernul Boc promitand o achitare esalonata a acestora (o prima transa luna aceasta, cand vor fi platite, la nivel national, facturi de 600 de milioane de lei; transa a doua – 1,5 miliarde, in februarie; si ultima transa, de 900 de milioane, in martie). Probleme vor fi, cu siguranta, cu decontarea lucrarilor nefacturate inca, firmele care au avut… curajul sa lucreze peste ritmul alocarilor urmand, probabil, sa mai “crediteze” multa vreme institutiile de invatamant si statul, in general.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut