Stațiuni de schi deschise, cu unele restricții

Odată cu prelungirea stării de alertă în România pentru încă 30 de zile, autoritățile au stabilit și condițiile în care pot funcționa stațiunile montane și pârtiile de schi, unele dintre destinațiile favorite în această perioadă.

“A fost prezentată analiza situației realizată de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției,bineînțeles,luând în considerare toate aspectele semnalate de Institutul Național de Sănătate Publică și a fost evaluată situația epidemiologică ,motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile existente actualmente, doar la acest moment, adăugând o singură măsură – și anume organizarea și desfășurarea activităților operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condițiile stabilite prin ordinul comun Ministrului Săntății și al Ministrului Economiei, Energiei și Mediuli de Afaceri”, afirma, la finele săptămânii trecute, secretarul de stat Raed Arafat, la finalul ședinței CNSU.

“Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil că va fi stabilit că doar 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Teleschiurile și telescaunele vor continua mai departe în condiții de normalitate, restul reglementărilor se vor aplica în stațiuni, restaurante și zone unde pot avea loc activități comune ale persoanelor” ,a explicat Arafat.

Secretarul de stat a menționat că pârtiile din stațiunile montane din țară rămân în continuare deschise pentru toată lumea, iar la hoteluri și restaurante se aplică restricțiile generale.

“La restaurante se respectă regulile care sunt în hotărârea de Guvern şi au fost prestabilite prin hotărârile anterioare, la hoteluri la fel, distanţarea. Deci, astea toate trebuie să fie respectate. Bineînţeles, se adaugă la ele regulile care vor fi adoptate prin ordinul miniştrilor, care stabileşte regulile pentru transportul pe cablu. Este singurul loc care nu e reglementat la acest moment şi unde există posibilitatea de transmitere pe timpul folosirii lui dacă acesta este aglomerat. Dacă reuşim să scădem capacitatea la 50% şi să fie mai puţină lume, şi, bineînţeles, respectând portul măştii şi distanţarea, riscul scadePârtiile sunt deschise, dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor. La restaurante se respectă regulile care sunt în hotărârea de Guvern și în hoteluri, la fel. Respectând portul măștii și distanțarea socială, atunci riscul de infectare scade”,a explicat acesta.

“Restul măsurilor rămân valabile – şi anume măsurile care sunt până la incidenţa de 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi cele peste 3. Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale sau locale acolo unde se impune şi unde DSP-urile, împreună cu Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, vin cu propuneri, aceste propuneri vor fi implementate, inclusiv dacă este necesară carantinarea unei localităţi sau unei zone, la propunerea lor”, a adăugat Raed Arafat.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *