Startul internship-ului cu politicieni influenți la muzee s-a dat la Zalău

Un proiect de promovare a muzeelor din țară, inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România  (RNMR), a demarat sâmbătă la Zalău. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a fost primul muzeu din țară care a găzduit un internship cu un politician cu vizibilitate, respectiv liderul Renew Europe, europarlamentarul Dacian Cioloș.

”Proiectul este unul absolut neutru din punct de vedere politic, este un proiect care preia modele de succes din Olanda, Finlanda, Germania, Belgia și care a fost replicat cu înalți funcționari ai instituțiilor UE de către Network of European Museum Organisations. Practic, am invitat lideri politici de la toate partidele parlamentare să vină în muzee și să lucreze o zi pentru a înțelege activitatea, rolul și funcțiile muzeelor. Astfel, sperăm ca mediul politic să se apropie mai mult de muzee și să le reconsidere valoarea în societate”, a declarat pentru Graiul Sălajului Dragoș Neamu, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Proiecte Culturale din cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

S-a dat startul la Zalău

Acestui proiect de promovare i s-au alăturat cinci muzee importante din țară: Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul Național al Țăranului Român, Complexul Național Moldova din Iași, Muzeul de Etnografie din Cluj-Napoca și Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău. Toate cele cinci muzee vor găzdui sesiuni de internship-uri cu politicieni importanți din țara noastră. ”Am invitat să se alăture proiectului politicieni de la toate partidele parlamentare și vom avea participanți de la PSD și PNL. Domnul Cioloș a fost primul care a dat curs invitației noastre, de aceea am început cu dânsul. În acest proiect, publicul nostru țintă este mediul politic și ne așteptăm să fie și reacții critice”, precizează Dragoș Neamu.

Fostul președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România mai spune că au fost selectați politicieni care să fie europarlamentari sau parlamentari, cu influență în partidele lor sau care să fie implicați în zona culturală. ”Domnul Ciolos este lider de partid, europarlamentar, are experiența guvernării și este și lider de grup europarlamentar. Vom avea și invitați care sunt activi parlamentar în comisiile de cultură”, precizează Dragoș Neamu. Întrebat cine vor fi acei politicieni, Dragoș Neamu spune că vrea să păstreze deocamdată secretul, dar că vor fi persoane foarte cunoscute.

Așadar, proiectul de familiarizare a mediului politic cu muzeele din țară a început sâmbătă la Zalău, cu internship-ul europarlamentarului Dacian Cioloș. Acesta a fost însoțit de președintele Senatului, Anca Dragu, și împreună au vizitat expoziția de bază și au vizualizat expoziția din sala de realitate virtuală de la Muzeu. Dar au avut și de lucru: cei doi politicieni de rang înalt au fost puși să selecteze 10 piese, din aproape 100 de modele sketchfab, piese de patrimoniu scanate de către angajații muzeului, și să creeze o expoziție digitală personală. Potrivit arheologului Horațiu Cociș de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, președintele Senatului, Anca Dragu, a selectat 10 piese de patrimoniu care aveau legătură cu maternitatea, iar europarlamentarul Dacian Cioloș a selectat 10 piese de patrimoniu cu fețe din toate epocile istorice pentru a ilustra chipuri văzute prin ochii sălăjenilor. Aceste selecții vor fi asamblate în mini expoziții care vor fi prezentate publicului în evenimente ulterioare.

Europarlamentarul Dacian Cioloș a și postat pe pagina proprie de Facebook fotografii cu participarea sa la internship, inclusiv de la configurarea propriei expoziții 3D cu obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului din Zalău.

De ce Muzeul de la Zalău?

Potrivit lui Dragoș Neamu, proiectul Rețelei Naționale a Muzeelor din România este primul proiect de lobby cultural din țară. ”Este un proiect foarte serios și trebuia făcut demult, de peste 20 de ani, pe aceste coordonate. Zalăul este în clubul select al celor mai performante muzee din România, dar și prin prisma faptului că managerul de la Zalău face parte din Consiliul Director al Rețelei, un manager cu mult peste media comunității”, mai spune Dragoș Neamu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.