22 de milioane de lei isi asteapta beneficiarii
Intreprinderile mici si mijlocii din Salaj se pot inscrie, incepand de maine, 12 mai, in „cursa” pentru obtinerea fondurilor nerambursabile puse la dispozitie de stat, prin Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri. Cele 22 de milioane de euro alocate pentru dezvoltarea afacerilor IMM-urilor sunt disponibile prin sase programe de finantare. In cazul unuia dintre acestea, respectiv cel destinat dezvoltarii culturii antreprenoriale in randul femeilor manager, perioada de inscriere expira in aceasta seara.
Cei interesati sa obtina bani prin celelalte cinci programe, se pot inscrie electronic, in cadrul aplicatiei on-line disponibila pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (www.animmc.ro).
Cea mai mare suma, respectiv 7,3 milioane de lei, a fost alocata pentru programul de dezvoltare si modernizare a activitatii de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Sunt eligibile achizitionarea de tehnica de calcul, cititoare pentru cod cu bare, cantare electronice, aparate de marcat etc. Valoarea maxima a alocatiei financiare nerambursabile este de 50.000 de lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea cheltuielilor eligibile. Inscrierile se fac pana in 18 mai.
Programul pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit dispune de un buget de 3,2 milioane de lei. Sunt eligibile cheltuielile pentru achizitionarea de computere, echipamente tehnologice, brevete, drepturi de autor etc. Sprijinul financiar maxim acordat este de 16% din sumele cheltuite in 2008, dar nu mai mult de 100.000 de lei.
Pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului s-au alocat 1,2 milioane de lei, aceeasi suma fiind alocata si pentru sustinerea accesului IMM-urilor la servicii de instruire si consultanta. Bugetul cel mai mic, de 200.000 de lei, este destinat sprijinirii transferului afacerilor.
Notificari pentru „castigatori”
Dupa inregistrarea on-line, aplicantii vor fi instiintati printr-o notificare cu privire la admiterea sau respingerea de participare la program. Cei declarati acceptati pentru evaluare in cadrul programului vor transmite catre Oficiul Teritorial pentru IMM-uri si cooperatie in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea dosarul care trebuie sa cuprinda cererea-tip de principiu pentru finantare insotita de documentele solicitate conform procedurii fiecarui program.