ianuarie 31, 2023

Start in campania electorala pentru europarlamentare

Startul campaniei electorale pentru alegerea celor 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European se da vineri, incepand cu ora 0,00, potrivit Biroului Electoral Central, transmite Agerpres. Este pentru prima data cand in Romania se organizeaza alegeri europarlamentare pentru un mandat intreg de cinci ani. Astfel, campania electorala incepe cu 30 de zile inaintea datei alegerilor – 7 iunie – si se incheie in dimineata zilei de sambata, 6 iunie, la ora 7.00. Textul integral al deciziilor si hotararilor Biroului Electoral Central poate fi consultat la adresa de internet www.bec2009pe.ro.
In confruntarea electorala vor intra reprezentanti ai PD-L, PNL, UDMR, PRM, PNTCD si ai Fortei Civice, precum si ai Aliantei PSD+PC. Isi vor incerca sansele si candidati independenti: Elena Basescu, fiica cea mica a sefului statului, si Pavel Abraham, fost sef al Agentiei Nationale Antidrog. Partidul Ecologist Roman, Partidul Verde si independenta Mihaela Mihai au parasit cursa electorala, dupa ce BEC le-a respins candidaturile din cauza listelor cu semnaturile de sustinere.
Romanii isi vor exercita dreptul la vot in 18.317 sectii de votare organizate in tara si in strainatate. In Bucuresti vor fi 1.222 de sectii de votare, in timp ce in afara tarii vor fi organizate 184 sectii, cele mai multe in SUA -19, Italia – 16 , Spania si Franta – cate noua. Cetatenii comunitari care doresc sa-si exercite dreptul de vot in Romania pot participa la alegerile pentru desemnarea reprezentantilor tarii noastre in PE, daca sunt inscrisi pe listele electorale speciale.
Cei aproximativ 18 milioane de romani cu drept de vot ar urma sa se prezinte la urne impreuna cu alti 375 de milioane de alegatori europeni, pentru a desemna singurul parlament transnational si multilingv ales in mod direct din lume. Totodata, PE este singura institutie a Uniunii Europene aleasa in mod direct. Pe 25 noiembrie 2007, in Romania s-au organizat pentru prima data alegeri pentru PE, cei care au obtinut un fotoliu de europarlamentar activand doar pentru aproximativ doi ani.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut