Starea de alerta continua. Se redeschid bisericile pentru slujbe in interior

Guvernul a stabilit marti, 16 iunie, prelungirea cu inca 30 de zile a starii de alerta, incepand de miercuri, desi exista opinii divergente in Parlament, adica in autoritatea constitutionala menita conform legii 55/2020 sa aprobe decizia Executivului.


La inceputul sedintei de Guvern, premierul Ludovic Orban a precizat ca membrii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta au adoptat in unanimitate prelungirea starii de alerta pentru 30 de zile, incepand cu 17 iunie.

Seful Executivului a mai spus:

“Fata de situatia existenta, am luat decizia de a face un nou pas in relxare, conform deciziei adoptata in sedinta de guvern de vinerea trecuta. Se stie ca am permis desfasurarea activitatilor in centrele comerciale de tip mall, cu exceptia cinematografelor, restaurantelor si salilor de jocuri. De asemenea, s-a reluat activitatea in salile de fitness si aerobic, in conditiile reglementate de ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Tineretului si Sportului. Se va relua si activitatea in after – school-uri si in gradinite pe perioada verii in conditiile stabilite de ordinul comun al Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei si Ministerului Muncii. In plus, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe si in interiorul bisericilor. Noi nu am inchis bisericile in nicio perioada, s-au permis evenimente cu numar redus de persoane. (…) Din acest moment, va fi permis un numar restrans de credinciosi in interiorul bisericilor. Bineinteles, cu respectarea regulilor de distantare fizica de protectie sanitara, de purtare a mastii in interior, de dezinfectie. Se reiau si activitatile jocurilor de noroc. A fost o adevarata campanie impotriva noastra ca dam drumul la pacanele. Jocurile de noroc nu sunt doar cele de pe slot-machine, ci inseamna si loteria, casele de pariuri, altele care se desfasoara in baza legii. Ce nu inteleg cei care ne critica doar ca sa se afle in treaba este ca masurile pe care le-am luat au avut la baza evaluarea riscului epidemiologic. Am luat decizia deschiderii acolo unde am considerat ca riscul e mic sau ca prin masurile luate se poate proteja sanatatea cetatenilor”.

Hotararea de Guvern aprobata marti, 16 iunie, prelungeste starea de alerta instituita prin HG 394/2020 si incuviintata prin Hotararea Parlamentului nr.5/2020.
Noul act administrativ va fi supus, conform dispozitiilor legii 55/2020, aprobarii Parlamentului, asa cum s-a intamplat si la precedenta hotarare de instituire a starii de alerta.

Biserica Ortodoxa Romana si-a exprimat multumirea cu privire la noile decizii ale Executivului

Conform unui comunicat de presa emis in urma declaratiilor premierului Ludovic Orban, Patriarhia Romana anunta ca “a primit cu bucurie decizia intens asteptata si integral justificata a autoritatilor de a permite oficierea slujbelor religioase in interiorul bisericilor, cu participarea credinciosilor”, in conditiile respectarii unor reglementari necesare.
“Ca si pana acum, Biserica Ortodoxa Romana va respecta exemplar regulile de natura sanitara si le va reitera constant in recomandarile pe care le va face credinciosilor sai. Este esential sa recuperam constant, dar cu discernamant, deplina normalitate a vietii noastre sociale. Acest lucru ne priveste pe fiecare in parte si ne solicita responsabilitatea personala. Credinta autentica civilizeaza, rodeste atentie morala, grija si respect fata de celalalt. De aceea, credinta onoreaza in cel mai inalt grad. Ca si respectarea ei”, se arata in comunicatul de presa al Patriarhiei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *