decembrie 9, 2022

Stam bine, doar ca ne merge rau

Ne mandrim cu cea mai mare crestere economica din Europa, de 5,8 la suta pe primul semestru al anului si de 5,9 la suta doar in ultimul trimestru. Adica de vreo 4 ori mai mare decat media europeana. E adevarat ca daca pui 5 bani la un leu inseamna 5 la suta, iar Germania daca pune un eurocent la un euro are unu la suta crestere, dar sa cresti cStamai economia germana cu unu la suta inseamna multi bani, pe cand daca cresti o economie romSneasca prabusita cu cinci la suta e… sa zicem ca pentru noi este ceva. Macar se misca in sus. “n fine, aflam ca industria merge brici, vedem salarii marite in sectorul bugetar. Doar ca, in acest context al aparentului bun mers al economiei, avem si un deficit bugetar aproape dublu fata de anul trecut. Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, pe primul semestru al acestui an avem un minus de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77 la suta din PIB, fata de deficitul de 3,9 miliarde lei, respectiv 0,51 la suta din PIB, înregistrat in aceeasi perioada a anului 2016.

rn

Premierul Mihai Tudose ne spune, de cate ori are ocazia, ca situatia e sub control si ca deficitul bugetar e unul mic, fata de un deficit de 2,95 la suta din PIB asumat pe întreg anul. Dar stai si te intrebi… Cu un deficit bugetar de aproape 3 la suta pe tot anul, cu crestere economica de aproape 6 la suta, de ce cheltuim deja bani din viitor?
Vom incerca sa nu luam in seama gurile rele, negativistii care vad partea goala a paharului si ne orientam atentia doar catre frumoasa crestere economica. Doar ca nu putem intelege, nici picurati cu ceara, de ce atunci cSnd economia duduie statul se da peste cap sa scoata bani si din piatra seaca.
Pentru a face rost de bani la buget, statul a plafonat, de exemplu, indemnizatiile pentru cresterea copilului. Pensiile speciale dispar din 15 septembrie, spun guvernantii. Si aceasta masura este una menita sa aduca bani la buget, desi e frumos cosmetizata in masura populista de solidaritate cu amaratii care se chinuie lunar cu pensii obisnuite. De asemenea, se vorbeste despre nationalizarea pilonului II de pensii, un fel de taiere a pensiilor celor care nu sunt inca pensionari. Prin aceasta masura, in schema publica de pensii ar intra bani frumosi. Altfel spus, daca va fi nationalizat Pilonul II, acesti bani vor fi folositi pentru a acoperi deficitul actual al Pilonului I de pensii de stat. Cei care nu sunt inca pensionari vor primi, la momentul potrivit, o pensie de la stat si vor fi privati de o pensie suplimentara, administrata privat. De la 15 septembrie, accizele la carburanti cresc, reintroducSndu-se practic supraacciza de 7 eurocenti pe litru. Din 15 septembrie, accizele cresc cu 16 bani pe litru, iar începând cu 1 octombrie va fi o noua marire cu înca 16 bani pe litru. O alta gaselnita o reprezinta plata defalcata pentru TVA. O metoda prin care statul se asigura ca banii care i se cuvin ajung la el mai repede si cu prioritate. Nu conteaza ca peste 97 la suta dintre patronii firmelor mici si mijlocii nu sunt de acod cu masura, pe motiv ca-i va duce direct la faliment. Guvernul a pus tunurile si pe sistemul bancar si pregateste o taxa pentru activele bancare. Daca sunt banci care nu fac profit si nu platesc acest impozit la buget, atunci vor plati o taxa din activele bancare. Concluzie: economia duduie, guvernul cauta de zor in buzunarele romSnilor, nu sunt bani sa ne platim militarii, iar guvernul spune ca o ducem bine.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *