Serviciul Român de Informații anunță că este în căutare de analiști și ofițeri de informații. Prima condiție? Să fie „discreți, dar curioși”.

Potrivit prezentării făcute, ofițerul operativ are misiunea importantă de a culege informații și pentru aceasta trebuie să își poată crea acces în mediile cu relevanță pentru securitatea națională. La baza activității se află abilitatea de a recruta o persoană și de a o convinge să furnizeze informații importante. Pentru a performa în această activitate, ofițerii operativi trebuie să găsească semnificațiile ascunse în detalii aparent minore, să aibă o bună cunoaștere a limbajului non-verbal și o înțelegere fină a psihologiei umane.

Ofițerul analist, explică SRI, privește lumea, îi înțelege tendințele, îi descifrează relațiile de cauzalitate și îi anticipează evoluțiile. Mai exact, analistul evaluează datele culese de ofițerii operativi ori din alte surse secrete sau deschise, sesizează schimbări și tendințe în manifestarea amenințărilor, schițează scenarii alternative de evoluție, evidențiază implicații și indică eventuale variante de acțiune în raport cu fiecare scenariu prognozat. Deși aparent simplu, este vorba de un proces de rafinare foarte complex, care implică în egală măsură inteligența, gândirea critică și creativitatea analistului de informații, dar și o foarte bună cunoaștere a domeniului analizat. În final, produsul analitic este pus la dispoziția beneficiarilor legali, în timp util și în funcție de aria de competență, pentru a-i sprijini în realizarea unor strategii sau planuri de acțiune prin care să se prevină manifestarea riscurilor ori adoptarea unor măsuri adecvate de promovare a intereselor naționale.

Candidații interesați să ocupe un post de ofițer operativ sau ofițer analist trebuie să îndeplinească condițiile de încadrare în Serviciul Român de Informații, stabilite prin Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și normele interne, și să promoveze toate etapele specifice de selecție. Candidații care promovează integral procesul de selecţie şi sunt declarați admiși în urma concursului de admitere vor urma cursurile de licenţămasterat profesional sau postuniversitare de educație permanentă organizate de către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, la finalizarea cărora vor fi repartizați într-o unitate a SRI.

Programul de Studii universitare de licență se adresează atât elevilor aflați în clasa a XII-a, cât și absolvenților cu diplomă de bacalaureat, cu vârsta maximă 23 de ani, care își doresc o carieră în domeniul securității naționale.

Pentru anul universitar 2024-2025, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” organizează cursuri universitare de licență pentru formarea ofițerilor operativi – specializarea Operațiuni de intelligence și pentru formarea ofițerilor analiști – specializarea Studii de securitate și informații.

Candidații interesați pot trimite CV-urile până la data de 31 decembrie 2023, la adresa [email protected] cu titlul „Licență ANIMV Nume și prenume” și cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localității unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant al SRI.

În urma promovării tuturor etapelor procesului de selecție, candidații validați vor participa la concursul de admitere. Detalii privind calendarul, numărul de locuri și metodologia de organizare și desfășurare a concursului de admitere la studiile universitare de licență vor fi publicate pe site-ul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.

Studiile universitare de masterat profesional se adresează absolvenților de studii de licență care își doresc o carieră în Serviciul Român de Informații. Pot opta pentru înscriere la examenul de admitere la masteratul profesional inclusiv candidații care au mai urmat o formă de pregătire similară (program de studii universitare de master), cu suportarea cheltuielilor de la bugetul de stat. Pentru anul universitar 2024-2025, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” organizează studii universitare de masterat pentru formarea ofițerilor operativi – specializarea Intelligence și securitate națională și pentru formarea ofițerilor analiști – specializarea Analiză de Intelligence

Candidații interesați pot trimite CV-urile până la data de 31 decembrie 2023, la adresa [email protected] cu titlul „Masterat ANIMV Nume și prenume” și cu precizarea, în corpul e-mail-ului, a localității unde le este mai facilă contactarea de către un reprezentant al SRI.

În urma promovării tuturor etapelor procesului de selecție, candidații validați vor participa la concursul de admitere la masteratul profesional, iar cei declarați ADMIS vor fi încadrați la data de 1 octombrie 2024.

Programul de Studii postuniversitare de dezvoltare continuă este similar ca structură și curriculum programului de masterat profesional, candidații parcurg același proces de selecție, dar pe un calendar diferit, iar la începerea programului de formare (01.01.2025), vor fi încadrați ca ofițeri operativi sau ofițeri analiști.

Detalii despre perioada de înscriere și procesul de selecție vor fi oferite în perioada următoare, menționează SRI.

Poți aplica AICI pentru o carieră SRI.