septembrie 21, 2023

Sărbătoarea satului sălăjean a fost urmărită de neşansă

0

După eşecul targului săptămanal de produse tradiţionale, sărbătoarea dedicată satelor sălăjene a fost diluată de ploaie ieri la Porolissum.

Parcă a fost un blestem pe această a patra ediţie a manifestării “Satul Sălăjean” Spun asta deoarece prima parte, “Targul săptămanal de produse tradiţionale”, desfăşurat sambătă 28 august, nu s-a bucurat nici pe departe de prezenţa firmelor şi a vizitatorilor scontată de organizatori. Cea de a doua parte, a manifestării, care neinspirat a fost organizată la Complexul Arheologic Porolissum ieri, chiar dacă s-a bucurat de tot sprijinul organizatorilor (repararea drumurilor de acces, corturi pentru vreme neprielnică), a fost umbrită de ploaia mocănescă ce s-a cernut in prima parte a zilei şi de un trist eveniment – decesul lui Alexandru Matei, directorul Muzeului Judeţean de istorie şi Artă Zalău.
In jurul orei 12.00,cand normal şi oficial ar fi trebuit să debuteze manifestarea, ploaia işi făcea de cap, inghesuindu-i pe producători şi pe artiştii populari in corturile cu prelata găurită, unde pe măsuţe improvizate erau aşezate sarmale langă costume populare, varză călită langă coşuri artizanale, plăcinte langă icoane cu sfinţi etc. Dintre meşteşugarii şi comercianţii de produse tradiţionale anunţate in program mai bine de jumătate nu şi-au făcut prezenţa.De fapt, nici oficialii nu s-au grăbit să ajungă pe platou. Abia in jurul orei 14.00 l-am zărit pe Cristian Ionescu, vicpreşedintele Consiliului Judeţean. Nici Ansamblul Folcloric Meseşul nu şi-a mai ţinut recitalul, datorită atat ploii cat şi evenimentului nedorit.
Standul Primăriei din Mirşid a fost cel mai vizitat, atat pentru interiorul de casă ţărănească, dar mai ales pentru bunătăţile culinare (sarmale cu păsat, plăcintă cu mărar şi cu smantană, pălică şi miere de albine). De un real interes s-au bucurat şi picturile pe sticlă ale Feliciei Bode din Iaz, coşurile artizanale, impletite cu măiestrie de Petru Teglaş şi familia sa din Var şi bineInţeles costumele populare ţesute de cunoscuta păstrătoare a tradiţiilor Graţiana Pop din Ciumărna. O remarcă deosebită merită grupul de copii, cioplitori in lemn din comuna Fildu de Jos, urmaşi ai renumitului sculptor Gheorghe Man.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut