Fonduri nerambursabile pentru mentinerea locurilor de munca
Guvernul a majorat de 20 de ori bugetul alocat schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea IMM-urilor, respectiv de la 5 milioane de euro la 100 de milioane de euro, a anuntat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern de miercuri, 20 mai 2009. In contextul in care criza economica i-a obligat pe multi angajatori sa faca disponibilizari, acestia trebuie ajutati financiar. IMM-urile au fost cele mai afectate, iar relansarea activitatii economice in perioada de criza depinde intr-o maniera foarte importanta de sprijinirea acestora. Bugetul de 100 de milioane de euro este valabil pentru anii 2009, 2010 si 2011. Toti banii pot fi angajati inca din acest an, iar, potrivit premierului, plati efective pot fi facute deja in valoare de 20 de milioane de euro in 2009.
Valoarea maxima a ajutorului de stat pentru o intreprindere este de 200.000 de euro, pana in 2011, reprezentand fonduri nerambursabile. Seful executivului a mai adaugat ca acesta este un ajutor pe care statul il da firmei pentru a putea sa mentina locurile de munca si sa desfasoare activitati productive cu efect multiplicator in economie.
In cadrul acestei scheme de ajutor de stat vor fi alocate 20 de milioane de euro, iar in 2010 si 2011 cate 40 de milioane de euro. Se pare ca exista un interes crescut al IMM-urilor pentru a beneficia de acest sprijin, deoarece la deschiderea sesiunii de primire, s-au depus 62 de dosare cu valoarea investitiilor de 6,9 milioane euro.
Totodata, la Ministerul Muncii se deruleaza un program guvernamental de sustinere a firmelor si a locurilor de munca, din Fondul Social European, in valoare de 61 milioane de euro. Si acesta se adreseaza IMM-urilor, firmelor care angajeaza someri sau a persoanelor care sunt in cautarea unui loc de munca. Statul suporta, timp de 12 luni, 50% din costurile salarizarii unei persoane.
Sprijinul pentru IMM-uri, majorat la 100 milioane de euro
Articole
BNR dă vești bune: Rata inflației, în scădere
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, de la 4,9 la 4%, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează o scădere de la 3,5% la 3,4% până la sfârşitul anului 2025, a anunțat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Consiliul de administraţie al Băncii Naționale a României a analizat şi aprobat, miercuri, Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2024, document care încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. „Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale…
Mai mult...