Sprijin nerambursabil de 50.000 de euro pentru micii fermieri

Incepand din luna mai vor putea fi depuse cereri de finantare pentru dezvoltarea fermelor de familie, bugetul alocat prin noul Program National de Dezvoltare Rurala fiind de 35 de milioane de euro. Fermele de familie reprezinta gospodariile care produc atat pentru autoconsum, cat si pentru piata. Pentru a se incadra in categoria fermelor de familie, valoarea productiei nu trebuie sa depaseasca 60.000 de euro. Se cuvine sa facem o precizare, si anume ca cea mai mare parte a exploatatiilor agricole din tara noastra se incadreaza in categoria fermelor de subzistenta, adica a celor care produc doar pentru autoconsum.

Vor beneficia circa 700 de ferme
Prima sesiune de depunere a proiectelor in vederea acordarii banilor de la Uniunea Europeana va fi deschisa in luna mai. Ministerul Agriculturii se asteapta ca peste 700 de ferme de familie sa beneficieze de sprijin. Acestea vor putea accesa fonduri nerambursabile de maximum 50.000 de euro de proiect.

Proiecte – tip oferite de minister
Pentru a facilita accesarea fondurilor europene, Ministerul Agriculturii va pune la dispozitia fermierilor proiecte-tip realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala din subordinea Academiei de Stiinte Agricole Bucuresti. Institutia va oferi si consultanta celor care vor dori sa acceseze fonduri europene.

Consultantii pot umfla potul
Proiectele-tip sunt un pas important catre obtinerea finantarilor europenei si ii ajuta pe fermieri sa faca economie. Firmele de consultanta fac planuri de afaceri in schimbul unui onorariu calculat ca procent din valoarea proiectului. Pentru a obtine un comision cat mai mare, de multe ori, proiectele au fost supradimensionate. De aceea, beneficiarii nu au putut indeplini obligatiile asumate prin planul de afaceri si au pierdut bani europeni, ramanand si datori la bancile de la care au luat credite pentru cofinantarea proiectelor  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *