ianuarie 31, 2023

Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere publică două proiecte de acte normative ce prevăd o serie de măsuri de susținere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022.

Pe site-ul MADR au fost publicate Hotărârea pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 și Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2022. 

”Știu cât de important este pentru fermieri să aibă din timp acces la informații despre sprijinul pe care Ministerul Agriculturii îl poate oferi, pentru a-și putea pregăti și gestiona lucrările agricole. De aceea am ținut să lansăm rapid în dezbatere publică actele normative privind măsurile de sprijin pentru producția de legume în spații protejate și pentru producția de usturoi. Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile inițiale. În același timp, am prevăzut fonduri și pentru susținerea producției în ciclul II a altor legume deficitare pe piață, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru. Sunt programe gândite pentru fermieri, pe baza propunerilor venite de la aceștia. Îi încurajez în continuare să ne transmită propunerile dumnealor, pentru că eu consider că dialogul permanent cu fermierii este calea corectă pentru dezvoltarea agriculturii”, a declarat MINISTRUL aGRICULTURII, Adrian Chesnoiu.

În cadrul Programului de susținere a producției de legume în spații protejate, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României. În ciclul I de producție pot fi cultivate tomate, iar în cilcul II sunt incluse, pe lângă tomate, ardei gras și/sau lung-kapia, castraveți, fasole păstăi, salata, spanac, ceapă verde.

Valorificarea producțiilor se face în perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție, respectiv 20 octombrie -9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de producție.

Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum 2 culturi, o singură cultură în ciclul I de producție/1000 mp și o singură cultură în ciclul II de producție/1000mp, în anul 2022.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4000 euro: 3000 euro/cultură în ciclul I/1000mp/beneficiar și 1000 euro/cultură în ciclul II/1000mp/beneficiar.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 225.000.000 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 45 mililoane de euro, şi se asigură din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

În cadrul Programului de susținere a producției  de usturoi  în anul 2022, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 3000 euro/ha.

Resursele financiare necesare aplicării acestei scheme de ajutor de minimis sunt de 22.263.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.500.000 euro, și se asigură tot din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.

Actele normative pot fi consultate pe site-ul MADR, la secțiunea Transparență decizională. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut