Sprijin de 15 milioane de lei pentru cultivatorii de cartofi

0
179

Executivul a aprobat, în ședința din 16 iunie, o schemă de ajutor de minimis pentru cultivatorii de cartofi.

Categoriile de fermieri care pot beneficia de această formă de sprijin sunt producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producătorii agricoli persoane juridice.

Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 200  euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată.

„Oferim cultivatorilor de cartofi sprijinul de care au nevoie pentru a continua să obțină producții care să acopere necesarul de consum al României. Am alocat în bugetul acestui an 15 milioane de lei pentru susținerea producției de cartofi românești, iar prin viitorul Plan Național Strategic oferim sprijin pentru construirea de depozite dedicate recoltelor de cartofi. Ne asigurăm astfel că vom avea pe piață cartofi românești o perioadă mai lungă de timp în decursul unui an”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Pentru a fi eligibili, producătorii trebui să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 hectare, să obțină o producție de minimum 15 tone/hectar, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/hectar până la data de 29 noiembrie, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartofi, să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal, factura). 

Cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, în sumă 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 3.000.000 euro, se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Verificările în teren pentru identificarea culturii și evaluarea producției de cartofi se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și ai APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.