Spre totalitarism, cenzurăm presa

Senatorul PNL Ioan Ghişe doreşte să ne indreptăm cu paşi repezi către totalitarism şi cenzură, şi a depus marţi la Senat “Legea jurnalistului”, conform căreia ziariştii trebuie să aibă “carte de jurnalist”, să activeze in cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani şi examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzand şi sancţiuni pentru “delicte de presă”. Iniţiativa lui Ghişe prevede că răspunderea pentru producerea delictului de presă revine reprezentanţilor autorităţilor publice, prin transmiterea de informaţii eronate, proprietarului de multiplicarea de publicaţii, proprietarului postului de radio sau televiziune, editorului şi autorului care nu are calitatea atestată de jurnalist. De asemenea, Ghişe propune infiinţarea unui organism, denumit Ombudsman-ul Mass-Media, care are rolul principal in supravegherea şi sancţionarea delictelor de presă. Ombudsman-ul monitorizează sesizările pri-vind săvarşirea delictelor de presă şi le evaluează in grile care să pună in corelare valoarea despăgubirilor solicitate cu veniturile realizate de producătorul delictului de presă şi cu valoarea pagubei suferite. Tot Ombudsman-ul ar urma să suspende din profesie jurnaliştii, in cazul săvarşirii de către aceştia a unor infracţiuni penale.
De asemenea, pentru a putea fi jurnalist, conform proiec-tului lui Ghişe, ar fi necesară atestarea, o dată la trei ani, a calităţii de jurnalist, examinarea psihologică anuală, precum şi confirmarea aptitudinilor de jurnalist printr-o practică de cel puţin doi ani. Nu pot fi jurnalişti, conform propunerii lui Ghişe, cei care au fost condamnaţi definitiv pentru furt, viol, talhărie, crimă, escrocare, trădare de ţară “şi alte fapte incompatibile cu morala socială”. Senatorul liberal a prevăzut in propunerea legislativă şi sancţiuni contravenţionale pentru editori şi patroni. Astfel, fapta autorului de a publica materiale care sunt de natură să aducă atin-gere unui drept legitim al unei persoane se sancţionează cu amendă de la şase la 12 salarii medii, iar fapta reprezentantului autorităţii publice care pune la dispoziţia jurnaliştilor date eronate se sancţionează cu amendă de la şase la 12 salarii medii pe economie. Ghişe propune şi distincţii intre zvonuri, ştiri şi opinii, stabileşte pentru mijloacele de informare in masă obligaţia de a asigura “transparenţa totală” cu privire la proprietatea şi gestiunea lor, introduce incompatibilităţi intre exercitarea profesiei de jurnalism şi exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ.
“Ombusman”
Nu ştim ce studii are senatorul Ghişe, insă o mare greşeală in textul legii propuse de el este cuvantul “Obusman”. Corect se scrie OMBUDSMAN, cuvant folosit in ţările scandinave şi care inseamnă “personalitate independentă care are sarcina să examineze plangerile cetăţenilor impotriva administraţiei”. Nu-i de mirare că legile sunt pline de greşeli, Guvernul Boc este declarat campion la acte normative declarate neconstituţionale, avand in frunte un profesor de drept constituţional.