Toate sporurile care sunt prevazute in Codul Muncii raman in legea salarizarii unitare a bugetarilor iar in salariile de baza vor fi cuprinse doar cele care trebuie acordate intregului personal, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu.
Secretarul de stat pe dialog social din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Valentin Mocanu, a declarat ca, pe langa sporurile stabilite de Codul Muncii, in legea salarizarii unitare vor intra si cele stabilite prin OUG 35/2009 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar. Prin acest act normativ, publicat in Monitorul Oficial din 14 aprilie, a fost taiat sporul pentru audit si au fost aduse clarificari privind sporurile acordate pentru cei care lucreaza cu fonduri europene sau cel pentru limbi straine.
Astfel, potrivit OUG 35/2009, beneficiaza de spor de pana la 75% persoanele care lucreaza efectiv cu fonduri europene sau externe, cuantumul acestuia urmand sa fie stabilit in functie de performanta.
In ce priveste sporul de limbi straine, acesta va fi acordat doar vorbitorilor de limbi rare din Ministerul Afacerilor Externe. „Premierul a vorbit de eliminarea acelor sporuri care nu sunt acordate in mod repetat si care au facut subiect de discutie din cauza cuantumului si a modului de acordare”, a declarat Valentin Mocanu. Secretarul de stat a mai explicat ca in salariul de baza vor intra acele sporuri care trebuie acordate pentru intreg personalul, astfel sporul de confidentialitate va fi inclus in salariul de baza daca institutia respectiva necesita acest lucru. Mocanu a mai spus ca in noua lege vor ramane si sporul pentru conditii deosebite de munca, sporul de noapte sau cel de fidelitate, in salariul de baza urmand sa fie incluse doar cele specifice fiecarui domeniu.
In ce priveste sporul de doctorat, secretarul de stat a declarat ca acesta trebuie inclus in salariul de baza, explicand ca orice functie pentru care este nevoie de doctorat va fi pozitionata pe o anumita treapta a ierarhiei salariale. „Salariatul va primi remuneratia necesara, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i platesc automat si doctoratul. Sa presupunem ca din diverse motive accepta sa lucreze ca portar. E normal sa-i platesc doctoratul”, a explicat secretarul de stat.
Mocanu considera ca neincluderea sporului de doctorat in salariul de baza ar insemna plata unei calitati pe care angajatul o are, dar pe care nu o foloseste. El a precizat ca pana in prezent nu a fost stabilit numarul de sporuri care vor fi cuprinse in noua lege de salarizare unitara, intrucat nu au fost facute toate precizarile necesare de catre ministere. „Nu s-a facut un inventar, insa asteptam propunerile de la ministere”, a spus secretarul de stat.
Totodata, Mocanu a precizat ca pentru acordarea sporurilor ordonatorul de credite va face propuneri care vor fi sau nu acceptate in bugetul de stat. Printre sporurile prevazute de Codul Muncii se numara si cele pentru munca suplimentara, pentru munca de noapte, pentru munca in zile de repaus saptamanal sau de sarbatori legale.
Guvernul a aprobat, in 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitara in sistemul bugetar, hotarand ca proiectul de lege sa fie finalizat pana in 30 iunie si sa fie aplicat intr-un interval de trei ani.
Sporurile prevazute de Codul Muncii raman in legea salarizarii unitare
Articole
APIA: 30 septembrie, termen limită pentru semnarea cererilor de plată
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Sălaj reamintește fermierilor să se prezinte la centrele APIA din județ la care au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024 pentru a le semna. Termenul limită pentru această formalitate este data de 30 septembrie 2024. Excepție de la această formalitate o reprezintă fermierii care au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere. ”Cererile, incluzând angajamentele…
Mai mult...OVIS Sălaj – asociația prin care se dezvoltă fermele sălăjenilor. La Meseșenii de Jos s-a deschis un nou abator modern
La Meseșenii de Jos, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine – OVIS Sălaj a investit aproximativ 100 de mii de euro și a înființat un abator modern, o fermă de ovine și un depozit de lână. Inaugurarea acestei importante realizări a Asociației OVIS Sălaj care vine în sprijinul fermierilor sălăjeni a avut loc săptămâna trecută, joi – 12 septembrie, în prezența dr. Ioan Oleleu, Vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), al oficialităților locale…
Mai mult...