septembrie 28, 2023

Sporuri pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare la Primăria Zalău

2

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 15 aprilie apare și un proiect de hotărâre privind acordarea sporului pentru condiţii periculoase/vătămătoare pentru o serie de angajați din cadrul Primăriei Zalău. E vorba despre personalul din cadrul Aparatului de specialitate al primarului, al Direcţiei publice comunitare de evidenţă a persoanelor Zalău şi al Poliţiei Locale Zalău.

Acești anagajați, precizează referatul care însoțește proiectul de hotărâre, îşi desfăşoară activitatea în locuri de muncă ce presupun condiţii periculoase/vătămătoare de muncă, lucru stabilit de către Direcţia de Sănătate Publică Sălaj -Medicina muncii prin mai multe buletine de analiză.
În cadrul Aparatului de specialitate al primarului municipiului Zalău şi al Direcţiei publice comunitare de evidenţă a persoanelor Zalău, au fost identificaţi 5 factori de risc, respectiv 4 factori de risc pentru funcţia de conducător auto, funcţionarii
publici şi personalul contractual având dreptul să beneficieze, conform legii, de un spor de condiţii periculoase/vătămătoare în procent de 15% din salariul de bază.
În cadrul Poliţiei Locale Zalău, au fost identificaţi tot 5 factori de risc, funcţionarii publici şi personalul contractual având dreptul să beneficieze de un spor de condiţii periculoase/vătămătoare în procent de 15% din salariul de bază, au arătat buletinele de analiză întocmite.

Verificările efectuate de Medicina Muncii s-au făcut în contextul în care în 28 aprilie 2021 îşi încetează aplicabilitatea vechile documentele eliberate de Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, în baza cărora a fost acordat până acum sporul pentru condiţii periculoase/vătămătoare în procent de 10% pentru Secretarul general al municipiului Zalău, Administratorul public, precum şi pentru personalul din cadrul Aparatului de specialitate al primarului municipiului Zalău şi al Direcţiei publice comunitare de evidenţă a persoanelor Zalău.

Măsurătorile confirmă existenţa factorilor de risc pentru locurile de muncă de la adresele Piaţa luliu Maniu nr. 3- sediul Primăriei Zalău, Aleea Nucilor nr. 5 – Arhiva, str. Gheorghe Doja nr. 9A – Arhiva, Sala Sporturilor “Gheorghe Tadici”, B-dul Mihai Viteazul nr. 51 -Serviciul Baze sportive, Baza de tenis- B-dul Mihai Viteazul nr. 51, Stadionul Municipal- str. Stadionului nr. 5.

Potrivit legii, la stabilirea cuantumului sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc: existenţa factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului; intensitatea de acţiune afactorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi; existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă.

Se precizează, în același referat, că înainte de demararea procedurii pentru obţinerea determinărilor conducerea Primăriei municipiului Zalău a luat măsuri de normalizare a condiţiilor de muncă (achiziţionarea unor scaune ergonomice, achiziţionarea de calculatoare şi monitoare noi, renovare birouri, achiziţionare echipament de protecţie) și s-a respectat procedura de
consultare a organizaţiilor sindicale reprezentative, în acest caz Sindicatul Civitas.

Reprezentanții Primăriei menționează că sumele necesare acordării sporului pentru condiţii periculoase/vătămătoare pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Aparatului de specialitate al primarului Municipiului Zalău şi al Direcţiei publice comunitare de evidenţă a persoanelor Zalău, în procent de 10% (deși verificările DSP au stabilit că se poate aplica un spor de 15 la sută), se încadrează în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal, în bugetul anului 2021 si respectă toate prevederile legale.

Joi, 15 aprile, proiectul de hotărâre va fi suspus dezbaterii și aprobării consilierilor locali.

2 thoughts on “Sporuri pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare la Primăria Zalău

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut