Spitalele din Zalău și Jibou primesc bani din PNRR pentru modernizarea ambulatoriilor

Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea dosarelor depuse pentru finanțarea proiectelor de modernizare și dotare a ambulatoriilor de specialitate din România. Prin PNRR, se vor aloca în acest scop 500 de milioane de lei.

În urma analizei, au fost selectate, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, 55 de unități sanitare din cele 142 care au depus cereri de finanțare, iar 87 au fost trecute pe o listă de rezervă.

Pe lista spitalelor care s-au calificat pentru finanțare se regăsesc Spitalul Orășenesc Dr. “Traian Herța” Jibou și Spitalul Județean de Urgență Zalău.

Proiectul privind dotarea ambulatorului de specialitate integrat al unității medicale de la Jibou a obținut 91 de puncte la evaluarea făcută de minister, plasându-se astfel pe locul 5 pe lista beneficiarilor. Spitalul Orășenesc “Dr. Traian Herța” va primi din PNRR 9.734.435 lei fără TVA, iar contribuția proprie a administrației locale la această investiție va fi de 3.296.045 lei fără TVA, ceea ce înseamnă un proiect cu o valoare totală de 13.030.480 lei fără TVA.

Proiectul privind extinderea si dotarea Ambulatorului de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău a obținut 88 de puncte, clasându-se astfel pe locul 10 pe lista beneficiarilor. Cea mai mare unitate medicală din județ va primi 10.124.554 lei fără TVA. Investiția nu implică și contribuție proprie din partea administrației județene.

Banii europeni nerambursabili vor fi utilizați pentru înființarea, reabilitarea, extinderea sau dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanță a ambulatoriilor de specialitate.

”Una din preocupările mele ca ministru al Sănătății este să dezvoltăm serviciile medicale ambulatorii, spitalizarea de zi și medicina primară, cât mai accesibile pacienților, în comunitățile din care aceștia fac parte. Conform indicatorilor din PNRR, în cadrul acestei investiții obiectivul prevedea finanțarea a 30 de ambulatorii. În urma consultării cu reprezentanții Comisiei Europene, am reușit să dublăm numărul ambulatoriilor care vor primi finanțare nerambursabilă”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății va semna contractele de finanțare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să demareze lucrările de execuție.

”Dezvoltarea socială și dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate și fără un sistem de educație solid. Construim spitale și secții noi acolo unde este posibil și încurajăm reabilitarea completă a clădirilor vechi care permit desfășurarea corespunzătoare a activității medicale spitalicești în condiții de siguranță pentru pacienți. Cât voi fi ministru al Sănătății voi fi partenerul și susținătorul reprezentanților din administrația locală care au vocația construcției de obiective sanitare pentru locuitorii comunităților pe care le conduc”, a adăugat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *