noiembrie 27, 2022

Spectacolul Zilei Nationale la Zalau

Parada din Zalau, cu ocazia Zilei Nationale, a fost un moment foarte asteptat de zalauani, dovada ca participarea publicului a fost foarte mare in comparatie cu oricare dintre manifestarile de Ziua Romaniei din ultimii ani. De o parte si de alta a bulevardului, de la Silvania pana in zona Perla, tineri si varstnici, parinti cu copii in brate au venit pe vreme rea sa admire demonstratia de tehnica militara. 

A fost asa cum a anuntat in urma cu cateva zile prefectul Ionel Ciunt, ca va fi o parada militara cum n-a mai fost niciodata in Zalau. Pentru a prinde un loc cu vizibilitate, unii au venit de la ora 11.00 si au suportat capriciile vremii pana la ora 13.30, cand alamurile au vestit inceperea manifestarilor.

Mesaje patriotice impresionante din partea premierului Dacian Ciolos si a prefectului Ionel Ciunt

Debutul a fost facut de prefectul Ionel Ciunt si colonel |tefan Toader, comandantul bateriei de artilerie “Transilvania”, carora li s-a acordat onorul din partea detasamentelor militare. Dupa ce a fost intonat Imnul de stat al Romaniei, intr-o atmosfera de entuziasm, prefectul Ionel Ciunt a dat citire mesajului premierului Dacian Ciolos, un mesaj plin de idei nobile si inflacarare patriotica.
“1 Decembrie este ziua in care simtim cu totii ca suntem romani si ca a fi impreuna, indiferent unde suntem, poate fi acel sentiment care sa ne faca sa vrem mai mult de la locul pe care il numim acasa”, a spus Ciolos in mesaj. El a adaugat ca pe durata cat va ocupa functia de sef al Guvernului va incerca sa stabileasca o data pentru totdeuna dorinta de a avea o tara cu care sa ne mandrim nu doar pentru istoria ei, ci si pentru prezentul sau.
Subprefectul Szilagy Robert a dat citire mesajului ministrului de Interne Petre Toba, in care se arata ca angajatii din cadrul institutiei pe care o conduce depun toate eforturile pentru siguranta cetatenilor si pentru apararea integritatii lor.
Mesajul prefectului Ionel Ciunt a fost unul plin de poezie, de imbolduri patriotice, de alese simtaminte legate de glie, de indemnul de a ne iubi tara, de a fi patrioti chiar si pe imensele paliere ale europenizarii si globalizarii. A fost un mesaj iesit din canoane, plin de continut, indelung aplaudat de auditoriu.
Dupa citirea mesajelor a urmat un scurt program artistic, in care surorile Chis si fetita Alice Ghile au impresionat publicul atat prin vocea lor, cat si prin mesajul patriotic pe care l-au transmis prin melodie si text.

Parada fortelor din Salaj si tehnica militara si de specialitate expusa au fost uimitoare

Cand locotenent colonelul Gabriel Hosu, seful paradei militare a anuntat deschiderea manifestatiei, primele masini care au trecut prin fata tribunei doldora de oficialitati au fost cele ale Politiei. A urmat defilarea artileriei grele. Trei camioane tractau trei tunuri de mare calibru. Erau impresionante prin dimensiunea lor si-i uimeau pe copiii care nu se mai opreau sa le admire cu privirea. Prin fata spectatorilor au trecut rand pe stop_coloana rand detasamentele de la Ambulanta, de la Crucea Rosie. Le-a urmat detasamentele de tehnica usoara si cele de radiocomunicatii speciale. Detasamentele de la ISU au impresionat prin dotari – barca pneumatica rapida cu o capacitate de opt persoane, aparatura de lucru la inaltime, autospeciale cu spuma si apa de capacitate mare si medie, aparatura de descarcerat etc. Prin fata tribunei au mai defilat trei detasamente de jandarmi, un detasament al politiei speciale si serviciul roman de informatii, ultimul prezentand un laborator pe patru roti si un autoturism special dotat cu aparatura de interceptare a convorbirilor. Detasamentul de tehnica militara administrativa s-a prezentat cu trei motorizate-atelier, dar si cu o bucatarie tractata care poate prepara hrana pentru 200 de persoane timp de o ora si deplasandu-se. Parada militara s-a incheiat cu retragerea Fanfarei militare “Promenada” pe melodia “Marsul lui Iancu”.

Depuneri de coroane la statuia lui Maniu

Cu ocazia implinirii a 97 de ani de la Marea Unire, la statuia lui Iuliu Maniu din centrul municipiului Zalau a avut loc un ceremonial de depunere de jerbe si coroane de flori. Tribunul din Badacini a fost insarcinat de catre Consiliul National Roman cu organizarea Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Iuliu Maniu si-a indeplinit sarcina cu multa mandrie patriotica.
La evenimentul de ieri, dupa un Tedeum de pomenire a celor ce si-au dat viata pentru libertatea natiunii, in prezenta a peste 200 de persoane, reprezentanti ai autoritatile locale, partidelor politice, institutiilor, asociatiilor veteranilor de razboi, societatii civile au adus un omagiu marelui om politic Iuliu Maniu si au depus coroane de flori intru amintirea sa si a faptelor sale.

Carte despre Castrul Porolissum

La Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj a avut loc ieri o lansare de carte despre Castrul de la Porolissum, targurile romane si relatiile comerciale intre cei din cetate si barbarii din afara hotarelor. Autorii studiului sunt doi cercetatori din Cluj-Napoca, Coriolan Opreanu si Dan Andrei Lazarescu. Lucrarea scrisa in limba engleza a fost lansata de Ziua Nationala a Romaniei, pentru ca, explica Coriolan Opreanu, “este vorba de formarea poporului roman, de dovezile pe care le putem aduce in acest sens, de continuitate pe aceste meleaguri”. Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, le-a multumit autorilor pentru eforturile de a scoate la lumina noi dovezi despre puternicul centru economico-social Porolissum si a promis noi proiecte pentru cercetarea castrului roman.

(Vezi si video alaturat)

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *