Amenzi si pentru lipsa orarului
O noua actiune de control tematic a Protectiei Consumatorilor a inceput miercuri, 8 iulie si se va incheia in 17 iulie. In aceasta perioada, spalatoriile auto din judet vor fi verificate in special in privinta autorizatiei de mediu, contractului pentru vidanjarea apei uzate si a substantelor periculoase, contractului pentru deseuri si uleiuri minerale, precum si solutiilor folosite pentru curatarea autoturismelor. Ieri, doi comisari ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj, insotiti de presa, au inceput controlul cu SC Giovani SRL, o spalatorie din Zalau. Nu au fost probleme majore, dar lipsea orarul de functionare, iar societatea risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 10.000 de lei.
O spalatorie deschisa de doar doua saptamani a avut primul control, din partea comisarilor. SC Automobile AWS SRL, situata langa viitorul Penny Market, nu avea inca toate actele pentru a le prezenta in momentul controlului. Urmeaza sa incheie un contract pentru vidanjare si nu are autorizatia de mediu. Deocamdata a primit, potrivit patronului, o decizie pentru functionare de la Agentia pentru Protectia Mediului, pana la obtinerea autorizatiei, insa nici pe aceasta n-a putut s-o prezinte comisarilor. Aceste acte vor trebui prezentate la Protectia Consumatorului Salaj, in caz contrar, firma va primi o amenda de pana la 5.000 de lei.
La SC Daridor SRL, comisarii au fost intampinati de un nou angajat, care nu a putut sa le ofere decat Registrul unic de control si alte cateva date ale societatii. Contractele pentru vidanjarea apei uzate, pentru deseuri si autorizatia de mediu nu au fost de gasit, patronul fiind plecat din localitate. Si acesta va trebui sa prezinte comisarilor toate actele, altfel riscand o sanctiune de pana la 5.000 lei. O alta amenda de pana la 1.000 de lei ar putea sa primeasca pentru ca lipseau elementele de identificare la spuma activa folosita. Comisarii au continuat controlul si la alte spalatorii in privinta verificarii masurilor dispuse la un control din primavara.
Reguli stricte
La o astfel de unitate, trebuie sa fie afisata lista cu tarifele practicate, solutiile folosite trebuie sa fie asezate pe paleti, la 10-15 cm de paviment si trebuie afisat si dozajul solutiilor pentru curatare, potrivit comisarilor.