septembrie 24, 2023

Sondajele dau cu “puterea” de pămant

0

Pentru “realizările” de pană acum, partidele aflate la guvernare se aleg cu o sancţiune nemiloasă din partea electoratului. Dacă PD-L mai reuşeşte să adune 18 la sută, UDMR nici nu ar intra in Parlament.
Dacă maine ar avea loc alegeri, PSD ar obţine primul loc, pe locul doi ar fi PNL, urmat de PD-L pe trei, iar pe patru ar fi Partidul Poporului. UDMR şi UNPR nu ar intra in Parlament.

Actualul arc guvernamental, format din PD-L, UNPR şi UDMR, este susţinut doar de 23 la sută din romani. “n acelaşi timp, PSD s-a instalat in fruntea electoratului cu 38 la sută din procente, pe locul doi vine PNL cu 22 la sută, iar al patrulea partid in topul preferinţelor romanilor este, surprinzător, Partidul Poporului cu 11 la sută. “n urma unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie, pe un eşantion de 1.231 de indivizi, in perioada 31 august – 1 septembrie, la intrebarea “Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce partid aţi vota?” procentele s-au impărţit astfel: PSD 38 la sută, PNL 22 la sută, PD-L 18 la sută, Partidul Poporului 11 la sută, UDMR 3 la sută şi UNPR 2 la sută.
Bode: “Guvernul este susţinut
de parlamentari, nu de sondaje”
Rezultatele dezastruoase din sondaj pentru partidele aflate la “putere” sunt interpretate de Lucian Bode, preşedintele PD-L Sălaj, ca fiind rezultatul “măsurilor total nepopulare pe care Guvernul a fost nevoit să le ia in această perioadă”. “Sunt convins că odată ce aceste măsuri işi vor arăta eficienţa şi procentele din sondaje vor creşte”, a completat Bode. Legat de increderea romanilor pentru cele trei partide din arcul guvernamental, deputatul sălăjean mai spune că “actualul Guvern este susţinut nu de procentele din sondajele de opinie, ci de o majoritate parlamentară de aproape 60 la sută”.
Taloş acuză PD-L pentru procentele Partidului Poporului
Deşi in această perioadă Partidul Democrat – Liberal a scăzut vertiginos in sondaje, opţiunea electorală a romanilor s-a indreptat mai degrabă spre Partidul Poporului şi prea puţin către Partidul Naţional Liberal, care cu 22 de procente nu a crescut prea mult in sondaje faţă de ultimele alegeri, cele prezidenţiale, cand avea 20 la sută. Deputatul PNL, Mirel Taloş, consideră că principalul motiv pentru această reorientare politică a romanilor este “modul corupt şi haotic al guvernării PD-L, care trimite alegătorii la extreme, una din ele fiind acest Partid al Poporului, de un populism garantat sută la sută”. In ceea ce priveşte propriul partid, Taloş spune că “PNL este un partid de centru-dreapta, are mesaje moderate, iar pe fondul acestui haos alegătorii se indreaptă spre extreme, spre mesaje populiste”. In final, liberalul incearcă totuşi să o scoată basma curată şi declară că “sondajele din ultima vreme il creditează pe Crin Antonescu ca fiind liderul politic cu cea mai mare incredere in randul romanilor”.
PSD mizează in continuare pe moţiunea de cenzură
Cel mai caştigat partid după ultimele evenimente din ţară este fără doar şi poate PSD. Tendinţele de stanga ale romanilor simpli au făcut ca partidul lui Ponta să aibă in acest moment 38 de procente in sondaj. Intrebat ce va face partidul să-şi menţină alegătorii, deputatul Iuliu Nosa spune că “in situaţia in care moţiunea de cenzură va trece şi preşedintele Traian Băsescu va fi obligat să numească un alt premier, nu numai că PSD se va menţine in fruntea electoratului, ci va creşte in sondaje”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut