Sondaj IMAS- Dancila si Barna afara din turul doi, Iohannis favorit absolut. Manipulare prin sondaje?

 

rn

Cu cat ne apropiem de ziua alegerilor vedem ca ni se propun tot felul de sondaje politice. IMAS, compania de sondaje controlata de sociologul Alin Teodorescu, fost consilier al lui Adrian Nastase si deputat PSD, a realizat în perioada 8-28 octombrie 2019 un sondaj la comanda Europa FM. Sondajul prezinta un clasament care ridica multe semne de intrebare, daca nu legate de metodologice, cel putin de deontologie. In sondajul acesta Dan Barna cade direct pe locul 4 cu tot cu pisica (12,6%), Viorica Dancila tocmai refuzata la facut poze in Salaj, se regaseste pe locul trei cu 15,1%. Nici nu o sa va vina sa credeti ca Mircea Diaconu, care nu are nici o structura de partid si candideaza sub privirea indiferenta a partidelor ALDE si ProRomania, se regaseste pe locul 2 cu 16,7%. In cel priveste pe presedintele cu sapca de la Trump, Iohannis, ramane de neatins cu 45,7%. Codasii clasamentului presedintele-invatator Paelologu cu 6,9% si anti-unionistul cu Moldova, Kelemen Hunor cu 2,9%.

rn

 Cand vine vorba de a influenta comportamentul alegatorilor în perioada alegerilor, sondajele sunt cele mai eficiente metode. Pentru ca nu putem dovedi daca anumiti concurenti electorali au fost intentionati “coborati” în sondaje pentru a le reduce sansa la un rezultat bun, sau altii au fost “umflati” pentru a le creste vizibilitatea. E evident ca prin mediatizarea excesiva a acestor sondaje se poate obtine un anumit efect care sa induca in eroare alegatorii in ce priveste gradul de simpatie si acceptare fata de un candidat, dar pana la urma depinde de fiecare cat se lasa influentat de aceste sondaje si cat de convins este in privinta candidatului pe care are intentia sa-l voteze.

rn

 

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut