noiembrie 27, 2022

Somerii salajeni refuza locurile de munca din cauza salariilor mici

Conducerea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Salaj a prezentat ieri situatia somajului si a locurilor de munca vacante, evidenta cursurilor de formare profesionala, precum si proiectul “Fii activ la orice varsta”. 

Directorul executiv al institutiei, Ionel Muresan, puncta faptul ca la ora actuala in Salaj exista 5.333 de someri, din care 3.980 neindemnizati. Femeile reprezinta 42 la suta din numarul total al somerilor. Din populatia activa, procentul somerilor este de 5,21 la suta, putin peste media pe tara, dar trendul este in scadere. Asta si datorita faptului ca agentii economici accepta muncitori necalificati pe care ii califica la locul de munca. Majoritatea somerilor refuza un loc de munca pentru ca salariul oferit de agentul economic este mic. “Dar si sa traiesti fara nici un venit sau ajutor social nu-i o solutie, mai ales pentru tinerii in floarea varstei”, a concluzionat Muresan.
Dorin Pura, director executiv adjunct al AJOFM, spunea ca institutia pe care o conduce organizeaza anual pentru someri cursuri de formare profesionala. 70 la suta dintre absolventii cursurilor isi gasesc un loc de munca. “n anul 2015 au avut loc 15 cursuri, la care au participat aproape 300 de someri. In anul 2016 vor avea loc 18 cursuri de formare profesionala cu participarea a 388 de someri. stop_coloana
Pentru subventionarea agentilor economici care au angajat absolventi au fost 131 de conventii, iar pentru agentii economici care au angajat persoane peste 45 de ani s-au incheiat 288 de conventii.
In ceea ce priveste proiectul “Fii activ la orice varsta”, acesta se implementeaza pe o perioada de 18 luni si are alocata suma de 13 milioane de lei. Statistica arata ca peste 60 la suta din randul persoanelor cu varsta de peste 55 de ani doresc sa mai lucreze. Se bat insa de reticienta angajatorilor. Totusi, deocamdata au reusit sa se angajeze 150 de persoane de peste 55 de ani. Numarul lor este mare. La AJOFM s-au depus aproape 1.000 de cereri. Directorul adjunct este de parere ca prin proiectul “Fii activ la orice varsta” se va reusi constientizarea agentilor economici care au locuri de munca vacante si retineri privind varsta celor ce urmeaza a fi angajati.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *