Masura are ca scop reducerea cheltuielilor de la CFR Marfa
Probelemele din sectorul fero-viar prelungesc somajul tehnic pentru angajatii CFR Marfa. In vederea reducerii cheltuielilor, perioada de inactivitate a personalului va fi prelungita in majoritatea reprezentantelor din tara, dupa ce, in intervalul iulie-septembrie, feroviarii au stat acasa, pe rand, minim 26 de zile.
La Reprezentanta Marfa Zalau, cei 29 de salariati vor intra in somaj tehnic in baza unor grafice stabilite anterior, astfel incat activitatea sa nu fie afectata. „Pana la finele anului, prin rotatie, in functie de numarului zilelor de concediu de odihna pe care le mai au, salariatii se vor afla in somaj tehnic cel putin o luna”, ne-au declarat surse din cadrul unitatii din Zalau, precizand ca activitatea de aici va fi asigurata cu minimum de personal posibil. Pe toata perioada somajului tehnic, muncitorii se vor afla la dispozitia companiei, dupa cum prevede Codul Muncii.
In ceea ce-i priveste pe angajatii Reprezentantei Marfa Jibou, acestia sunt mai norocosi. Nu de alta, dar, sustine Ioan Pop, seful unitatii, majoritatea celor de aici au „consumat” deja 90 de zile calendaristice de somaj tehnic. Ca urmare, de la jumatatea acestei luni, cei opt angajati vor fi distribuiti la reprezentanta din Zalau.
Pe fondul injumatatirii activitatii de la CFR Marfa, conducerea companiei a decis, pentru a doua oara in acest an, trimiterea salariatilor in somaj tehnic in urmatoarele trei luni. La inceputul lunii iulie, circa 7.000 de persoane au intrat, prin rotatie, in somaj tehnic, fiind remunerati cu 75 la suta din salariu. Masura a reusit sa aduca societatea in echilibru, potrivit oficialilor CFR Marfa.