octombrie 1, 2022

Soldatii din Salaj se duc sa instruiasca armata din Afganistan

Militarii vor contribui timp de sase luni la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor Armatei Nationale Afgane.
Echipa Operationala de Consiliere pentru Batalion de Sprijin de Lupta – rotatia a III-a, din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixta „Silvania” Simleu Silvaniei, va pleca, in cursul saptamanii ce urmeaza, in Teatrul de Operatiuni Afganistan pentru a instrui si consilia armata afgana. Soldatii vor pleca catre regiunea Zabul cu o aeronava a Ministerului Apararii si ii vor inlocui pe cei 30 de militari simleuani plecati in luna martie pentru acelasi tip de misiune. Echipa este compusa din 14 ofiteri, 14 subofiteri, maistri militari si soldati gradati voluntar si va fi condusa de locotenent-colonelul Ioan Anghel. In cele sase luni, salajenii vor contribui la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor Armatei Nationale Afgane. „Militarii fac parte din regimentul infanterie mixta si inainte de a pleca au avut o pregatire intensa pe plan national, urmata de o instruire in Germania pentru a se «armoniza» cu militarii NATO”, a explicat colonelul in rezerva Alexandru Serban. Inainte de plecarea in misiune, soldatii au invatat expresii de baza in limba afgana pentru a putea comunica cu armata de la Zabul. In plus, soldatii romani au primit detalii legate de traditiile din zona si modul de viata.
Posibile confruntari cu insurgentii afgani
Zabul este o provincie in partea de sud a Afganistanului, la granita cu Pakistanul, unde au loc frecvent confruntari intre insurgenti si armata loiala guvernului afgan. „Soldatii sunt bine pregatiti si nu exclud posibilitatea unei confruntari armate cu insurgentii. Zona Zabul este o zona destul de ostila. Insurgentii nu accepta fortele straine care vin sa intruiasca armata locala”, a precizat Alexandru Serban. Echipa de militari salajeni plecata in luna martie pentru a instrui armata afgana „si-a indeplinit cu succes misiunea”, urmand ca pe 31 septembrie sa se intoarca in tara. „Pe soldatii care pleaca in aceasta saptamana ii asteptam sa se intoarca sanatosi acasa si sa ciocnim un ou rosu de Paste”, a conchis Serban.
Militarii si-au luat ramas bun de la familii
La ceremonia militara de vineri, la unitatea din Simleu Silvaniei au participat familiile militarilor, autoritatie locale, precum si generalul de brigada Ioan Manci, loctiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, care a prezentat mesajului ministrului Apararii, Gabriel Oprea. Din partea Statului Major General a citit ordinul de misiune Marian Maria. Primarul Simleului, Septimiu Turcas, spune ca nu le-a dat sfaturi militare soldatilor care pleaca in misiune, insa le-a transmis ca isi doreste ca „anul viitor, in martie, sa se intoarca in formula completa acasa si sa raporteze «misiune indeplinita»„. Tot din partea autoritatilor locale, la Simleu a fost prezent consilierul judetean Serban Alexandru, care le-a oferit militarilor materiale publicitare cu judetul Salaj.
Vegh: „Afganistanul este un teatru de operatiuni dificil si periculos”
Cu acest prilej, prefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, tine sa adreseze un mesaj de felicitare, dar si de incurajare, pentru militarii care vor pleca intr-o noua misiune externa, din care nu lipsesc pericolele si provocarile. „In primul rand, sunt mandru ca dupa echipa plecata in Afganistan in luna martie, militarii din cadrul unitatii din Simleu Silvaniei au fost din nou alesi pentru a reprezenta Romania intr-un teatru de operatiuni foarte dificil si periculos. Sunt convins ca militarii nostri, atat cei care vor pleca acum, cat si cei care se vor intoarce, au pregatirea necesara si vor sti sa imbine curajul cu pregatirea specifica pentru a face fata cu succes unor provocari deosebite. Urez succes militarilor in toate misiunile pe care le vor avea de dus la indeplinire si le doresc, din suflet, sa se intoarca sanatosi alaturi de familiile lor si de persoanele dragi pe care le-au lasat in tara”, a declarat Vegh Alexandru, prefectul judetului Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.