Soferii nu trebuie sa prezinte politistului polita RCA cand li se controleaza actele

Soferii nu trebuie sa prezinte politistului  polita RCA cand li se controleaza actele

Soferii nu trebuie sa prezinte politistului dovada asigurarii RCA atunci când acesta solicita controlul actelor, este concluzia pe care o trage gandul.info, care prezinta speta unui zalauan amendat pentru ca nu a avut polita RCA la controlul politistilor si a castigat apoi procesul impotriva oamenilor legii.

Soferul zalauan in cauza a fost amendat in 2015 pentru ca nu a avut asupra sa la controlul politiei dovada asigurarii RCA. Conducatorul auto a contestat în instanta procesul-verbal de contraventie si a obtinut anularea actului administrativ în 2016, iar luna aceasta instanta de apel a respins calea de atac formulata de inspectoratul de politie, relateaza gandul.info.
Judecatoria Salaj a decis ca nu exista nicio prevede care sa-l oblige pe sofer sa aiba asupra sa RCA-ului, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile). În prezent, regimul RCA nu mai este însa guvernat de Legea nr. 136/1995, cea la care s-a raportat instanta de judecata, ci de OUG nr. 54/2016, iar polita de asigurare este acum înlocuita de contractul RCA. În ciuda acestor schimbari, concluzia la care a ajuns instanta în materia obligatiei conducatorului de a avea asupra sa dovada RCA ramâne în picioare chiar si în contextul noului regim al RCA, întrucât nici OUG nr. 54/2016 nu prevede nimic în legatura cu vreo obligatie de acest fel, este citat avocatnet.ro

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *