SMURD Sălaj – 10 ani de existență și zeci de mii de vieți salvate. Bode și Arafat vin joi la Zalău

În 16 decembrie, SMURD Sălaj împlinește 10 ani de existență. Un deceniu în care medici, paramedici, asistenți medicali, piloți, pompieri și voluntari au fost permanent în alertă, zi sau noapte, iarnă sau vară, pentru a salva vieți aflate în pericol.

În acest context, la Zalău sunt așteptați, joi, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ministrul de Interne, Lucian Bode, și generalul de brigadă Adrian Chichișan, fost șef la ISU Sălaj până la plecarea în capitală.

Construcţia SMURD Sălaj a început în data de 16 decembrie 2011, dată la care pompierilor li se încredinţau şi misiunile de acordare a primului ajutor calificat prin înzestrarea unităţii cu 4 ambulanţe de tip B2, repartizate la structurile de intervenție din localitățile Zalău, Şimleu Silvaniei, Nuşfalău şi Ileanda. Pentru a răspunde într-un timp cât mai scurt solicitărilor medicale venite din partea sălăjenilor, din 23 aprilie 2017, a devenit operaţional Punctul de Lucru în localitatea Sărmășag, cu un echipaj de prim ajutor calificat. Un an mai târziu, în 16 decembrie 2018, se operaționalizează un nou echipaj de prim ajutor calificat în cadrul Punctului de Lucru din localitatea Sânmihaiu Almașului.

Anul 2019 a fost un an prolific în dezvoltarea serviciului integrat de acordare a asistenței medicale de urgență prespitalicească în județul Sălaj, prin operaționalizarea, la data de 1 aprilie, a unui echipaj de Terapie Intensivă Mobilă la Zalău şi un echipaj de prim ajutor la Jibou.

Un aport major în gestionarea cazurilor medicale foarte grave a fost adus de către elicopterul SMURD, operaționalizat în 10 septembrie 2019, în cadrul subunităţii de pompieri Jibou.

În momentul de față, la nivelul judeţului Sălaj sunt operative 6 ambulanţe tip B2, încadrate cu paramedici pompieri, şi o ambulanţă tip C1, încadrată cu medic, asistent medical şi 2 paramedici pompieri.

În primul an de la operaționalizare, echipajele SMURD au efectuat 1.259 intervenții, acestea urmând un trend ascendent de la an la an, ajungându-se la un volum de muncă de peste trei ori mai mare în prezent. În 2020, echipajele SMURD au avut 3.891 de intervenții.

La mulți ani, salvatori sălăjeni!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *