SMURD implineşte astăzi patru ani in Sălaj

Operaţionalizarea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) în judeţul Sălaj s-a realizat la data de 16 decembrie 2011, când au fost puse în funcţiune patru ambulanţe de tip B2 la subunităţile Zalău, |imleu Silvaniei, Nuşfalău şi Ileanda. Trei ambulanţe au fost primite prin Programul operaţional regional şi o ambulanţă prin Ministerul Sănătăţii.
În primul an de la operationalizare, echipajele SMURD au efectuat un număr de 1.259 interventii. In anul 2013 au fost 1.976 de intervenţii, în 2014 au fost 2.088, pentru ca în 2015 să se ajungă la 2.286 de intervenţii. Repartiţia intervenţiilor pe cele patru ambulanţe SMURD este următoarea: Zalău (1.236), şimleu (518), Nuşfalău (242) şi Ileanda (290).
Pregătirea de specialitate în acordarea primului ajutor calificat a paramedicilor judeţului nostru se desfăşoară în centrele de pregătire MAI de la Oradea şi Târgu Mureş. Numărul de misiuni (2.286 anul acesta) de acordare a primului ajutor calificat stop_coloana reflectă numărul de pacienţi aflaţi în dificultate care au fost asistaţi medical, adulţi şi copii.
Cazurile cu care s-au confruntat mai mult echipajele SMURD sunt de traumatisme şi politraumatisme prin accidente rutiere, cădere, plăgi, fracturi, contuzii, diverse afecţiuni medicale, persoane căzute în stradă, intoxicaţii cu alcool sau monoxid de carbon, bolnavi cu afecţiuni psihice.
În prezent se derulează activităţile de construire a Bazei de Salvare Aeromedicală din cadrul Secţiei de Pompieri Jibou, de unde un elicopter SMURD va asigura asistenţa medicală de urgenţă în regiunea de Nord Vest a ţării.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *