Nepasarea si ignoranta ii lasa pe multi romani fara slujba si fara indemnizatia de somaj la care au dreptul. Criza seaca bugetele multor firme, acestea fiind obligate sa renunte la o parte dintre angajati. In disperare, patronii cauta sa scape cat mai usor, sa evite cheltuieli suplimentare. Iar legea le permite.
Potrivit statisticilor, aproape 100.000 de romani au fost obligati, in ultimele sase luni, sa demisioneze de la locul de munca, acceptand, contra unor sume de bani, la “mica intelegere”, incheierea contractelor de munca prin acordul partilor ori chiar prin.. demisie. Aceste demisii ascund, de fapt, disponibilizari. Este una dintre solutiile la care apeleaza multe firme, indeosebi IMM-urile, ca efect al crizei. Patronii recurg la tot felul de tertipuri, profita de ignoranta angajatilor, ii conving sa semneze actele si “uita” sa le spuna viitorilor someri ca in aceste cazuri nu pot beneficia de indemnizatia de somaj si de alte drepturi. Singurul care are de pierdut este angajatul. De castigat? Doar angajatorul. De ce procedeaza asa? Pentru ca, astfel, pot ascunde situatia dificila in care se afla. Nu mai trebuie sa declare concedieri colective si nici nu mai trebuie sa plateasca salarii inca o luna de zile. In plus, scapa si de angajatii pe care nu-i mai poate plati.
O alta explicatie o reprezinta pierderea notorietatii, teama ca, daca ar anunta concedieri colective, ar putea aparea suspiciuni de insolventa din partea partenerilor de afaceri pe care, in consecinta, i-ar putea pierde. Iar falimentul ar fi mai aproape.
In urma acestor practici, viitorul somer ramane si fara loc de munca si fara indemnizatia la care ar fi avut dreptul. Plus ca perioada in care primeste indemnizatie se ia in considerare si la calculul pensiei, fiindu-i platite contributiile la asigurarile sociale.