„Slumdog Millionaire”, de Danny Boyle, a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 81-a editie a premiilor Academiei americane de film, care au fost decernate duminica, la Kodak Theatre din Los Angeles, informeaza HBO. Filmul „Slumdog Millionaire”, considerat marele favorit in sezonul care a precedat premiile Oscar, dupa ce a castigat toate distinctiile importante, printre care se numara Globul de Aur, prezinta o poveste de dragoste, avand ca fundal o Indie cantonata intre Evul Mediu si secolul XXI.
Un tanar crescut in mahalalele Mumbaiului participa la o versiune locala a emisiunii „Vrei sa fii milionar?” si, spre surpriza generala, castiga acest concurs. La aceeasi categorie au mai fost nominalizate filmele „Strania poveste a lui Benjamin Button”, „Frost/Nixon”, „The Reader” si „Milk”.
Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun film a revenit productiei „Nu exista tara pentru batrani”, in regia lui Joel si Ethan Coen.
Kate Winslet a obtinut Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin, pentru partitura din „The Reader”, la cea de-a 81-a editie a premiilor Academiei americane de film, care a avut loc duminica seara, la Los Angeles. Kate Winslet, in varsta de 33 de ani, a fost premiata pentru rolul din „The Reader”, cel al Hannei Schmitz, o nemtoaica suspectata de crime de razboi in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Kate Winslet a mai fost nominalizata de alte cinci ori la premiile Oscar, insa aceasta este prima sa victorie.
La aceeasi categorie au mai fost nominalizate Angelina Jolie („Changeling”), Melissa Leo („Frozen River”), Anne Hathaway („Rachel Getting Married”) si Meryl Streep („Doubt”). Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin i-a revenit lui Marion Cotillard, pentru „La vie en rose”.
Sean Penn a obtinut Oscarul pentru cel mai bun rol principal masculin, pentru partitura din „Milk”, la cea de-a 81-a editie a premiilor Academiei americane de film, care a avut loc duminica seara, la Kodak Theatre din Los Angeles. Actorul si regizorul Sean Penn, in varsta de 48 de ani, a fost premiat pentru rolul lui Harvey Milk, activistul pentru drepturile comunitatii gay din San Francisco, in filmul „Milk”. Sean Penn a mai castigat un premiu Oscar in 2004, pentru rolul din „Mystic River”.
La aceeasi categorie au mai concurat Frank Langella („Frost/Nixon”), Mickey Rourke („The Wrestler”), Brad Pitt („Strania poveste a lui Benjamin Button”) si Richard Jenkins („The Visitor”). Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun rol principal masculin a revenit actorului Daniel Day-Lewis, pentru „Va curge sange/ There will be blood”.
Danny Boyle a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru filmul „Slumdog Millionaire”, la cea de-a 81-a editie a premiilor Oscar, organizata duminica, la Kodak Theatre, din Los Angeles. Danny Boyle a primit premiul Oscar pentru regia filmului „Slumdog Millionaire”. Britanicul in varsta de 52 de ani are in spate o filmografie eclectica, adesea marcata de umor negru: „Trainspotting – Din viata scapa cine poate”, „Plaja”, „Dupa 28 de zile”.
„Slumdog Millionaire” este un film ce prezinta povestea unui tanar indian care devine, in mod surprinzator, castigator al unei emisiuni-concurs de televiziune. La aceeasi categorie au mai fost nominalizati Stephen Daldry („The Reader”), Gus Van Sant („Milk”), Ron Howard („Frost/Nixon”) si David Fincher („Strania poveste a lui Benjamin Button”). Anul trecut, premiul pentru regie a revenit fratilor Joel si Ethan Coen, pentru „Nu exista tara pentru batrani”.
Lungmetrajul japonez „Departures”, de Yojiro Takita, a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, la cea de-a 81-a editie a premiilor Academiei americane de film, care a avut loc duminica, la Los Angeles. Filmul „Departures” a concurat cu „Vals cu Bashir” (Israel), de Ari Folman, „In clasa” (Franta), de Laurent Cantet, „The Baader Meinhof Complex” (Germania), de Uli Edel, si „Revanche” (Austria), de Gotz Spielmann. Filmul „Departures”, al regizorului japonez Yojiro Takita, a castigat marele premiu la Festivalul international de film de la Montreal. El prezinta povestea unui barbat somer, Daigo, fost violoncelist, care, acceptand o slujba in domeniul pregatirii cadavrelor pentru incinerare, descopera ca are talentul necesar pentru practicarea acestui ritual complicat.
Un mare succes in Japonia, cu 2,7 milioane de bilete vandute, „Okuribito”, in versiunea originala, a fost turnat de Yojiro Takita, care, pentru a realiza acest film a asistat la numeroase ceremonii funerare. In 2008, premiul Oscar pentru cel mai bun film strain a revenit unei drame despre Holocaust, „Falsificatorii de bani/ The Counterfeiters”.