Ambasadorul Slovaciei la Bucuresti, Dagmar Repcekova, a venit la Fagetu, in sprijinul comunitatii de slovaci din localitate, unde s-ar dori un viceprimar care sa reprezinte etnia. Repcekova a pregatit, astfel, vizita din aceasta toamna a presedintilor roman si slovac in Salaj.
Ambasadorul Republicii Slovacia la Bucuresti, Dagmar Repcekova, s-a aflat, joi, in Salaj, impreuna cu consulul onorific de la Salonta – Miroslav Iabloncsik si deputatul Adrian Miroslav Merka. In cadrul intalnirii cu presedintele Consilului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, cu prefectul judetului, Ionel Ciunt si subprefectul Onorica Abrudanu, oaspetii s-au aratat interesati de comunitatea slovaca din Salaj de la Fagetu, de nevoile ei de dezvoltare, de cooperarea bilate-rala, precum si de realizarea de schimburi economice si culturale oferite prin programele Uniunii Europene si ale Republicii Slovace. Totodata, a fost prezentata si pregatita vizita oficiala din toamna acestui an a presedintilor celor doua state in Salaj.
Ambasadorul Republicii Slovace s-a intalnit, la Simleu, cu parlamentarul democrat-liberal Lucian Bode, de la care a aflat amanunte despre starea drumului judetean de la Nusfalau spre Fagetu si despre proiectele de reabilitare ale acestuia. Drumul a beneficiat de 200.000 euro pentru refacerea fundatiei pe o lungime de 17 km, investitie aflata in curs de derulare (in baza parteneriatului dintre CJ si Consiliul Local Plopis). La aceasta data se fac demersuri (sustinute si de deputatul Lucian Bode), pentru obtinerea de fonduri, in suma de 250.000 euro de la Guvern, prin HG 577, in vederea asfaltarii sectorului de drum mentionat. Pe de alta parte, ambasadorul Dagmar Repcekova a lansat ideea incurajarii reprezen-tantilor comunitatii de la Fagetu (deoarece trei slovaci sunt consilieri locali) de a accede la functia de viceprimar.
Primarul din Plopis, Nicolae Criste, a dezvaluit oaspetilor ca Fagetu, care are 900 de locuitori (intre care 130 de copii), este un sat slovac original prin traditii, pregatire scolara. Problemele comunitatii sunt legate nu doar de infrastructura, care pana acum a impiedicat atragerea de investitori si crearea de locuri de munca, ci si de retrocedarea padurilor, aspect care ar putea fi solutionat intr-un an.