decembrie 1, 2022

Sălăjeni care muncesc in Paris trăiesc trauma provocată de atacurile teroriste

Datele oficiale primite recent de la Direcţia Judeţeană de Statistică Sălaj arată că 8.344 de sălăjeni sunt plecaţi cu acte în regulă peste hotare la muncă pentru o perioadă mai îndelungată de un an. Dintre aceştia, 566 de sălăjeni sunt plecaţi oficial la muncă în Franţa. Ştim însă că sunt foarte mulţi sălăjeni care muncesc în străinătate fără să fie înregistraţi. Prin urmare, numărul sălăjenilor din Franţa este mult mai mare decât ce reiese din statistică.
Am reuşit ieri să luăm legătura cu un sălăjean care locuieşte în periferia de Nord-Vest a Parisului, aproape de locul de unde au avut loc atentatele terioriste de vineri seara, soldate cu moartea a 129 de persoane, inclusiv doi români. Vasile Mureşan are 27 de ani; şi-a lăsat familia în Zalău şi este plecat în Franţa de peste trei ani de zile. “Am venit în Franţa în urmă cu trei ani pentru a câştiga un ban, pentru o viaţă mai bună. Vineri seara a fost teroare pe străzi. Chiar dacă locuiesc la aproximativ 20 de kilometri de locul atentatelor, s-a resimţit totul până aici. Toată ziua de sâmbătă (n.r. – 14 noiembrie) lumea a fost agitată, stresată. Era o stare de tensiune inclusiv aici la 20 de kilometri distanţă. S-au închis graniţele, sper să pot ajunge acasă la începutul lui decembrie, aşa cum mi-am propus şi cum am promis familiei, şi appoi să petrecem împreună Sărbătorile. Cei de acasă şi-au făcut foarte mari griji pentru mine. Le-am spus să stea liniştiţi, pentru că sunt bine. Le mai transmit încă odată asta, sunt bine. Sunt în siguranţă, să nu se îngrijoreze, lucrurile aici la noi intră pe un făgaş normal”, spune Vasile Mureşan.
Bilanţul victimelor atentatelor teroriste din Paris a ajuns ieri la 129 de morţi şi 352 de răniţi, dintre care 99 în stare gravă. Cei mai mulţi morţi s-au înregistrat în urma luării de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal. Atacurile au fost revendicate de reţeaua stop_coloana teroristă Stat Islamic, care susţine că acestea sunt o reacţie la ofensele aduse profetului musulman Mahomed şi la raidurile aeriene efectuate de Franţa în Siria şi Irak. Patru persoane au fost arestate în Bruxelles în cazul atentatelor teroriste din Paris. Printre victimele atentatului se numără şi doi români. Este vorba de un cuplu – Lăcrămioara Pop, de 29 de ani, din Maramureş, şi iubitul ei, Ionuţ Ciprian Calciu, de 31 de ani, din Tulcea. Se aflau pe terasa unui restaurant din Paris la aniversarea unei zile de naştere. Cei doi, care au fost împuşcaţi dintr-un autoturism, aveau şi un copil.
Premierul Franţei, Manuel Valls, a anunţat după atentatele de la Paris că Franţa este oficial în război împotriva Statului Islamic. “Franţa este în război. Ne confruntăm cu un război organizat de o armată islamistă. Noi am spus mereu că nu există risc zero (…) Vom lovi inamicul; îl vom distruge atât în Franţa, cât şi în Europa. Îi vom urmări pe autorii atacului. Vom răspunde atacului pentru a distruge organizaţia teroristă Daesh (Stat Islamic). şi vom câştiga acest război”, a subliniat Valls.
În weekend a avut loc în Turcia şi summitul G20. Preşedintele SUA, Barack Obama, omologul său rus, Vladimir Putin, şi ceilalţi lideri ai statelor membre ale Grupului celor mai puternice 20 de economii ale lumii (G20) au ajuns ieri în Turcia, pentru o reuniune care va avea ca subiect principal combaterea terorismului, în contextul atentatelor de la Paris, relatează site-ul agenţiei Reuters. Summitul de două zile se desfăşoară în staţiunea turcă Antalya, la doar 500 de kilometri de Siria, unde este fieful reţelei teroriste Stat Islamic.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *