noiembrie 27, 2022

Sălăjeanul Dacian Cioloş a fost desemnat Prim ministru de preşedintele Klaus Iohannis

Iohannis a anunţat astăzi, la ora 17:00, într-o conferinţă de presă, că l-a desemnat pe Dacian Cioloş premier.
Ce a spus în conferinţa de presă:
“Am terminat a doua runda de consultari politice. În urma primei runde de consultări şi în urma întâlnirii cu foarte mulţi oameni care au fost în stradă, mi-am format o opinie şi vreau să v-o prezint pe scurt.
Pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a clasei politice, este nevoie de un prim ministru tehnocrat, o persoană curată, integră, care ştie să gestioneze situaţii complicate. Trebuie să promovăm miniştri performanţi, asupra cărora nu planează niciun dubiu.
Este nevoie de partide fără corupţi care să nu promoveze în poziţii publice persoane care au fost implicate în acte de corupţie. Avem nevoie de alegeri corecte în 2016.
Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept care înseamnă ca, atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament, să le primească. Nu putem să aşteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul clasei politice. Este nevoie de oameni noi. 
Am încurajat oameni noi să intre în politică. Fără ei, nu am avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece.
Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană.
Am întrunit o largă majoritate pe aceaste teme. A fost o situaţie interesantă că partidele au înţeles care este soluţia. Partidele politice au agreat ideea unui guvern tehnocrat cu foarte puţine excepţii
Am convingerea că este cea mai bună soluţie până în 2016.

Biografie Dacian Cioloş

Dacian Cioloș s-a născut la data de 27 iulie 1969, în orașul Zalău. După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleul Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor.
A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea “Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în “Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM). stop_coloana 

După absolvirea masteratului, lucrează ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie – iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare și a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile. Pentru o perioadă (martie 1998 – octombrie 1999) este directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia (FR) și Consiliul Județean Argeș – CICDA. Lucrează apoi coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA in cooperare cu Asociația Naționala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franța (noiembrie 1999 – decembrie 2001).
Între anii 2002-2003, lucrează la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca Manager cu Țintă Agricultură și Dezvoltare Rurală, SAPARD[2]. Începând din ianuarie 2005, activează în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, mai întâi pe postul de consilier al Ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European (ianuarie 2005 – mai 2007), apoi subsecretar de stat pentru Afaceri Europene (mai – octombrie 2007) pentru ca in final sa ocupe funtia de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale in perioada 11 octombrie 2007 – 22 decembrie 2008 in cabinetul condus de Premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Nu face parte din nici un partid politic.
Președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anunțat la 27/11/2009 lista comisarilor europeni : Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultură și Dezvoltare rurală. “Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, spune Barroso.
În data de 9 februarie 2010, Parlamentul European acordă votul de învestitură Comsiei Europene condusă de Jose Manuel Baroso și automat și lui Dacian Cioloș.
Dacian Cioloș este căsătorit și vorbește limbile franceză și engleză.

 

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *