Sălajul – un judeţ cu mii şi mii de şomeri şi asistaţi social

Sălajul – un judeţ cu mii şi mii  de şomeri şi asistaţi social

Dacă în unele judeţe, precum Arad sau Timiş, este o criză acută de forţă de muncă şi rata şomajului se apropie de zero, în judeţul Sălaj numărul şomerilor depăşeşte media pe ţară.
Din statisticile Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Sălaj rezultă că, în medie, în judeţul nostru numărul şomerilor este de 5.550, cunoscând o uşoară fluctuaţie în funcţie şi de anotimp. Atâţia sunt înregistraţi la AJOFM Sălaj. Că mai sunt locuitori ai Sălajului care n-au nici un job, dar care nu sunt în evidenţele AJOFM nu-i nici un dubiu.
Drama este că dintre şomerii înregistaţi ponderea şomerilor neindemnizaţi este mai mare de 70 la sută şi se învârte în jurul cifrei de 4.300. |omerii neindemnizaţi sunt de regulă persoane care fie că au ieşit din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, fără a se putea încadra în muncă, fie nu întrunesc condiţiile legale de acordare a indemnizaţiei de şomaj, dar apelează la serviciile agenţiei pentru a găsi un loc de muncă. De regulă, sunt persoane cu o pregătire inferioară, în majoritate provenind din mediul rural, nevoiţi să apeleze la autorităţile locale pentru obţinerea venitului minim garantat spre a-şi asigura mijloacele de trai.
Ideea este că firme din judeţele Arad şi Timiş caută forţă de muncă şi în judeţul Sălaj. Indemnizaţia pe care o acordă statul pentru plecarea dintr-o localitate în alta la distanţă mai mare de 50 de kilometri pentru angajare este de până la 900 de lei lunar timp de trei ani.
Potrivit informaţiilor primite da la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj, în judeţul nostru există în jur de 3.200 de persoane stop_coloana care beneficiază de ajutorul social şi tot peste 3.000 de persoane care beneficiază de alocaţia de susţinere a familiei (este vorba despre familiile cu copii).
Tot din categoria şomerilor neindemnizaţi provin şi cea mai mare parte a şomerilor de lungă durată; tineri cu vârsta de sub 25 de ani aflaţi de peste 6 luni în şomaj şi adulţi cu vârsta de 25 de ani şi peste care se află în şomaj de peste 12 luni.
Din totalul şomerilor sălăjeni, doar 3,9 la sută sunt persoane cu studii superioare. |omeri cu studii liceale şi post-liceale sunt 15,7 la sută în media anuală a şomerilor înregistraţi. Rezultă că marea majoritate a şomerilor sunt oameni care nu au făcut nici măcar lceul.

Doar unul din cinci sălăjeni are de lucru

Datele statistice ne arată că Sălajul are o populaţie de 240.000 de locuitori, din care 154.000 sunt persoane cu vârstă de muncă. Numărul sălăjenilor care muncesc se învârte în jurul a 47.000 de persoane. Judeţul are 70.200 de pensionari şi peste 6.500 de asistaţi social. Numărul sălăjenilor plecaţi peste mări şi ţări la muncă este estimat la peste 30.000. Suntem un judeţ… vraişte

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *