octombrie 3, 2023

Sălajul nu este vulnerabil la inundaţii catastrofale

0

Din cauza schimbărilor dramatice ale climei in Romania nu va exista nici o zonă fără inundaţii.
Deşi inundaţiile din această vară au creat mari probleme Sălajului, specia-liştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj au declarat prin purtătoarea de cuvant, Dorina Olar, că, “deşi am constatat o inmulţire a fenomenelor meteo extreme, la noi in judeţ nu sunt probleme. Nu s-au inregistrat cedări la construc-ţiile tehnice, dar au existat situaţii in care sunt necesare lucrări de reconstrucţie. Sunt necesare lucrări de consolidare pe Crasna şi in aval de Crasna, la Varşolţ, Pericei şi Şimleu Silvaniei. De altfel, barajul de pe lacul Varşolţ poate primi un volum mai mare de apă cu pană la 1 metru in acumulare”.
Autoritatea Naţională Apele Romane (ANAR) a dat un comunicat in care se arată că din cauza schimbărilor dramatice ale climei, in Romania nu va mai exista nicio zonă fără inundaţii. Schimbarea climei se resimte prin creşterea intensităţii şi frecvenţei fenomenelor meteo extreme.
Digurile construite in urmă cu 50 de ani nu mai fac faţă la noile situaţii create de ploaie. La această problemă se adaugă şi faptul că s-au extins zonele locuite. Digurile pot asigura protecţia pentru perioade de pană la 50 de ani. Experţii ANAR atrag atenţia insă că acestea trebuie reconsolidate pentru ca perioada “de garanţie” a digurilor să crească la 100 de ani.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut