septembrie 25, 2023

Sălajul absoarbe greu fondurile europene

0

Gradul de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional este de 14 la sută in judeţul nostru.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Cluj-Napoca, (ADR) a prezentat stadiul la care se află implementarea proiectelor Planului Operaţional Regional (POR) in Sălaj. Din totalul de 76 de proiecte depuse pentru zona de nord-vest a ţării, 17 sunt aprobate pentru Sălaj şi urmează să primească finanţare.
Conform datelor prezentate de Lacrimă Andreica, expert comunicare in cadrul ADR Nord-Vest, gradul de absorbţie al fondurilor europene la nivelul Sălajului, pe Programul Operaţional Regional, este de circa 14 la sută, insă procentul va creşte in perioda imediat următoare, deoarece există foarte multe proiecte in prima fază de contractare, pentru care nu au fost incă depuse cereri de rambursare. In Sălaj există 17 contracte de finanţare semnate, cu o valoare totală a asistenţei financiare nerambursabile solicitate de 193.682.897 de lei.
In judeţ se derulează deja cinci proiecte, respectiv două care privesc reabili- tarea drumului din zonele Ciucea-Crasna-Varşolţ şi Creaca-Jibou. Se află in deru-lare şi proiectele legate de reabilitarea secţiei de am-bulatoriu de la spitalul orăşenesc Jibou, modernizarea centrelor de copii din Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei. Un alt proiect in derulare este cel care priveşte reabilitarea infrastructurii educaţionale din Bălan.
Prezent la intalnire, prefectul Alexandru Vegh a ţinut să spună că “abia după semnarea contractului de finanţare incep adevăratele probleme, care nu sunt puţine”. “Rugămintea mea, către autorităţile locale şi către toţi cei ce accesează aceste fonduri este ca derularea proiectelor să fie urmărită cu stricteţe, pentru a reuşi să atragem banii cat mai repede. Ştiu cazuri concrete in care stadiul fizic de realizare a proiectelor este de 60-70 la sută, iar cu decontările nu s-a ajuns nici măcar la 20 la sută. Aceste deficienţe trebuie să le corectăm, ca atunci cand stadiul fizic este realizat, să atragem şi baniiI, a subliniat Alexandru Vegh.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut