Sistemul public de sănătate al Sălajului se duce de rapă

0
38

În zece ani, Sălajul a pierdut 100 de medici şi un spital


Sistemul medical din Sălaj se îndreaptă într-o direcţie greşită. Chiar dacă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău se fac investiţii noi, ultima fiind cea de dotare a unităţii cu aparatură de tip RMN, per ansamblu, sistemul medical este în cădere liberă.
În ultimi zece ani, s-au remarcat pe piaţa sanitară din Sălaj spitalele şi medicii privaţi, în detrimentul celor de stat. Şi asta îi afectează cel mai mult pe pacienţi cu venituri mici, care sunt nevoiţi să scoată din buzunar bani grei pentru a fi trataţi de medicii din domeniul privat.
Sistemul sanitar din Sălaj a pierdut în zece ani peste 100 de medici, peste 260 de locuri de internare şi un spital, cel din Cehu Silvaniei, unde la ora actuală se fac demersuri pentru a fi redeschis.
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Sălaj erau 338 de medici în 2004. Dintre aceştia, 303 erau medici plătiţi de stat, iar 35 de medici activau în domeniul privat. Unităţiile spitaliceşti din domeniul public au pierdut în decurs de zece ani nu mai puţin de 78 de medici. În 2014, sistemul sanitar public din Sălaj mai avea doar 225 de medici.
Câştigători din această scădere a numărului de medici din domeniul public au fost cei care au deschis spitale private. Dacă în 2004 doar 35 de medici activau în domeniul privat, în 2014 cifra a crescut uluitor, la 180 de medici în domeniul privat. Cei mai mulţi medici din privat activează în Zalău. Din cei 180 stop_coloana de medici, 96 au un cabinet sau lucrează într-un spital din Zalău, în timp ce 155 de medici din domeniul public lucrează în reşedinţa Sălajului.

Ne internăm la particulari; cine îşi permite
Numărul locurilor de internare din unităţile spitaliceşti din domeniul public s-au diminuat drastic în zece ani. Dacă în 2004 erau 1.386 de locuri de internare în Sălaj, din care 866 erau în Zalău, după zece ani, în 2014, mai erau doar 1.123 de locuri de internare, din care 753 sunt în Zalău.
Şi aici privaţii s-au mişcat mai bine. Sistemul sanitar privat din Sălajul lui 2004 avea înregistrate 90 de locuri de internare, număr ce s-a dublat în zece ani, astfel că în 2014 sunt 180 de locuri de internare în unităţile sanitare private.

Sălajul mai are doar doi stomatologi în sistemul public
Sistemul public de sănătate a pierdut în zece ani toţi medicii stomatologi din judeţ. Dacă în 2004 doar 33 de medici stomatologi munceau în domeniul privat şi 16 medici stomatologi activau în domeniul public, în 2014, la zece ani diferenţă, statul român mai are de plătit în Sălaj doar doi stomatologi, iar alţi 130 de medici stomatologi s-au privatizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.