Sistemul informatic din Sanatate baga in boala pacienții pentru ca ”nu da voie” medicilor

Sistemul informatic al cardurilor de sanatate ține bolnavii la ușile medicilor de familie ore întregi, pentru ca se blocheaza. “Bonus” pentru pacienți vin apoi anomaliile în modul de eliberare a medicamentelor în regim gratuit și compensat. 

Rețetele gratuite și compensate se elibereaza pe o perioada de minim 30 de zile și maxim 90 de zile, dar la aceeași data în fiecare luna. În lunile cu 31 de zile, pacientul care primește medicamente compensate este însa nevoit sa le cumpere pentru o zi sau mai multe fara rețeta, deci necompensate.
Ca exemplu, în luna mai, unui cetațean din Zalau trebuia sa i se elibereze rețeta pe data de 28 mai, care cadea sâmbata. Cetațeanul a solicitat rețeta de vineri, dar nu s-a putut, pentru ca “nu da voie programul”, cum i-a spus medicul de familie. “Care e logica?”, se întreaba omul, de vreme ce sâmbata și duminica medicul de familie nu lucreaza, iar luni are program de la ora 14.00, iar pacientul trebuia sa-și ia medicamentele șI în zilele de weekend și luni dimineața. Așadar a trebuit sa cumpere medicamente necompensate pentru trei zile.
Tot de o anomalie a avut ghinion același cetațean și în luna iunie. Rețeta fiind facuta în 30 mai dupa ora 14.00, în luna iunie trebuia facuta tot în data de 30, iar medicamentele erau doar pentru perioada 31 mai – 29 iunie. “Cum programul medicului de familie din data de 30 iunie era tot de la ora 14.00, pentru a putea lua medicamentele dimineața, a trebuit sa le cumpar tot stop_coloana fara rețeta”, ne spune ofticat omul. Care este logica acestui program de 30 de zile, de ce nu se elibereaza rețete în ziua a 30-a pentru perioada urmatoare, la data când se împlinesc cele 30 de zile, iar în situația în care data respectiva cade sâmbata sau duminica sa se elibereze rețete de vineri. Explicațiile de genul “așa este programul” nu sunt credibile. Acel program a fost creat de oameni și tot ei trebuie sa-l adapteze cerințelor bolnavilor.

Casa de Asigurari de Sanatate Salaj spune ca se pot face și excepții

Am luat legatura cu reprezentanții Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, iar aceștia susțin ca sunt prevazute astfel de cazuri particulare inclusiv în lege și ca medicii de familie au posibilitatea de a prescrie medicamente în regim compensat și gratuit pentru 92 de zile, tocmai pentru a evita drumuri în plus din partea bolnavilor. Acest lucru este prevazut inclusiv în noul contract-cadru pe 2016. Întrebarea se pune, daca medicii de familie știau ca se pot elibera rețete pentru 31 de zile ori pentru 92 de zile de ce n-au facut-o? Nu știau. Știau doar ca programul informatic nu-i lasa.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *