Sistarea căldurii în sezonul rece, interzisă prin lege

0
80

În 13 iulie a apărut o nouă lege care prevede că sistarea furnizării de agent termic primar în sezonul rece este interzisă, oricare ar fi contextul. Astfel, în 16 iulie intră în vigoare Legea nr.196/2021, care stabilește faptul că, în perioda rece a anului, niciun consumator nu ar mai trebui să se trezească cu încălzirea sistată în locuințe, indiferent de motiv.

„Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și cuprinde totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale sub conducerea, controlul și responsabilitatea autorităților administrației publice locale sau asociațiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii și preparării apei calde de consum pentru populație, instituții publice, obiective social-culturale și operatori economici. Producătorii/furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic, conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale. Se interzice sistarea furnizării de agent termic primar, în perioada sezonului rece, definită conform prevederilor legale, de către producătorii și/sau furnizorii de agent termic primar, precum și sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, prevede noua lege.

Pe lângă această interdicție de sistare pe perioada iernii, în lege se mai vorbește despre o cotă redusă de TVA pentru energia termică, aplicabilă doar de anul viitor.

Pe de altă parte, până la finalul acestui an, apartamentele și casele racordate încă la sistemul centralizat de energie termică trebuie să aibă montate contoare pentru căldură. Cei care nu se conformează riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.