Prefectul judetului, Ionel Ciunt, impreuna cu directorul Directiei de Sanatate Publica, Ligia Marincas si Ioan Muresan, directorul Spitalului de Urgenta Zalau, au sustinut, vineri, o conferinta de presa, pe o tema „acuta” care ii priveste pe bolnavii hemodializati din judet. „As fi fericit daca s-ar incheia aceasta disputa, care nu stim cui face bine, dar stim ca face rau bolnavilor, iar institutiile statului – Prefectura si DSP – au cazut la mijloc”, a declarat Ionel Ciunt.
In ianuarie 2008, seful centrului de Hemodializa de pe langa Spitalul Zalau arata, intr-o adresa catre spital, ca starea imobilului (un parter de bloc) si a aparatelor, este „ingrijoratoare, cu impact asupra tratamentului bolnavilor; cresterea numarului pacientilor obliga personalul sa lucreze si noaptea” si, nu in ultimul rand, sublinia ca „pentru mentinerea centrului, ar fi nevoie de dotari”. La randul sau, Spitalul Zalau solicita sprijin DSP-ului, precizand ca eventualele investitii s-ar prelungi pe 5-8 ani.
Firma Hemo Vest din Arad si-a exprimat intentia si, in scurt timp, a finalizat demersurile impuse de lege, care ii dau dreptul sa functioneze ca un centru privat de hemodializa. La evaluarea Ministerului Sanatatii a obtinut punctajul maxim (46 de puncte din 46), a primit acredi-tarea si a semnat contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (in 2 iulie 2009). Ioan Muresan a subliniat ca strategia de modernizare a Spitalului de Urgenta nu prevede nici o solutie pentru dializa, iar actualul spatiu nu mai corespunde pentru un asemenea serviciu.
La randul sau, Ligia Marincas a precizat ca legislatia actuala nu mai permite desfasurarea de activitati medicale la parter de blocuri. In lipsa fondurilor pentru investitii si dotari, singura sansa era preluarea bolnavilor de catre un centru privat. Serviciile de hemodializa fac parte dintr-un program national de sanatate si sunt suportate din bugetul MS, iar in tara mai sunt cca 20 de centre private. „Mi-as dori ca bolnavii sa mearga la noul centru. Ar fi pacat sa suporte stresul si grija dializei de maine”.
Ionel Ciunt si-a exprimat speranta ca bolnavii vor aprecia conditiile si dotarile din noul centru, incomparabil mai bune si a conchis: „Daca inchideam centrul vechi, aveam o singura solutie: sa transportam bolnavii in alte orase”.
Noul centru – peste 850.000 de euro
Centrul Hemo Vest functioneaza in baza unui ordin din 2004 (1718), care permite privatizarea serviciilor de dializa pentru bolnavii cronici. La Zalau vor lucra trei medici specialisti. Cladirea de pe strada Gheorghe Lazar a fost amenajata la standarde europene. Dotarea cu aparatura de ultima generatie – americana si japoneza – si investitiile pentru recompartimentare si modernizare au costat peste 850.000 de euro.