septembrie 26, 2022

Sindicatul pensionarilor boicoteaza manifestarile oficiale de ziua varstnicilor

Presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP), filiala Salaj, Ilie Gorgan, a anuntat ieri ca pensionarii salajeni nu vor organiza nicio manifestare cu ocazia zilei de 1 octombrie, cand se marcheaza „Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice”. Decizia a fost luata de Biroul Executiv al Sindicatului, ca forma de protest asupra presiunilor care se fac de catre Consiliul National al Persoanelor Varstnice, prin vocea liderului Miron Niculescu, si de catre Nedelcu Preda, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor. In plus, liderul Ilie Gorgan sustine ca „am hotarat sa nu crem ocazia sa ni se spuna de catre oficialii judetului cat sunt de importanti pensionarii si cine nu-i are sa si-i cumpere”. Oficialii judeteni au hotarat, de comun acord cu celelalte organizatii ale pensionarilor salajeni, Uniunea Judeteana a Pensionarilor Salaj si Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, sa organizeze un eveniment vineri pentru a-i sarbatori pe pensionarii salajeni. Evenimentul va fi organizat de Institutia Prefectului Judetului Salaj in sala de conferinte „Porolissum” a Consiliului Judetean Salaj.
Filiala judeteana a SLP a primit doua adrese. Una din partea liderului Consiliului National al Persoanelor Varstnice prin care se cerea marcarea zilei pensionarilor prin organizarea unor evenimente la comun de catre toate organizatiile ce apara drepturile persoanelor varstnice, iar prin a doua adresa, liderul sindical national cerea filialei judetene sa trimita la Bucuresti pe data de 4 octombrie un grup de minim 15 pensionari pentru a participa la un protest. Ilie Gorgan nu este de acord ca pe 1 octombrie sa organizeze un eveniment festiv la care participa oficialii judeteni, iar dupa incheierea manifestarii sa iasa in fata institutiilor la protest, sa-i injure pe cei cu care „s-au felicitat”. Sindicatul National a cerut ca in Salaj sa fie organizat un miting cu 500-700 de pensionari, ceea ce ar implica costuri: transport, macar o masa pentru pensionari, organizarea festivitatii si mici atentii pentru participanti.
Banii pentru eveniment vor ajunge la pensionari
Sindicatul Liber al Pensionarilor din Salaj a decis ca cei 6500 de lei primiti de la Ministerul Muncii pentru organizarea evenimentului de Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice sa ajunga la cei mai nevoiasi pensionari din judet. „Vom da ajutoare din acesti bani, mai avem prevazuti in buget si bani veniti din sponsorizari. Anul trecut ne-a costat evenimentul de la Casa de Cultura a Sindicatelor peste 8650 de lei. De ce sa nu-i dam pensionarilor bolnavi si cu pensii mici?”, a declarat Ilie Gorgan. Pentru aproape 650 de pensionari vor fi pregatite pachete cu alimente, ce vor fi distribuite in preajma sarbatorilor de iarna. Fiecare pachet va contine faina de grau, faina de malai, orez, zahar, paste fainoase – cate un kilogram, un litru de ulei, o conserva carne de porc, o ciocolata si un litru de suc. Fiecare pachet a fost estimat la valoarea de 41 de lei.
Filiala salajeana protesteaza fata de guvernanti
„Fiecare politician isi sustine programul politic atunci cand se intalneste cu noi. Am putea canta la festivitate, sa slavim partidul care conduce tara tot mai prost, in defavoarea pensionarilor, sau pe conducatorul corabiei care o conduce astfel incat se scufunda incetul cu incetul. Am hotarat sa nu ni se spuna cat sunt de importanti pensionarii. Nu ne putem intalni cu pensionarii sa ne bucuram, cand noi suntem umiliti”, este de parere Ilie Gorgan. Liderul sindicatului salajean considera ca actualii guvernanti nu respecta pensionarii, ba dimpotriva, faptul ca puterea de cumparare a pensiilor este foarte mica, punctul de pensie nu a fost indexat in conformitate cu legea, pensiile sunt impozitate si pensionarilor li se percepe plata asigurarilor de sanatate, sunt dovezi clare ca vor sa scape de povara pensiilor.

Prefectul il acuza pe liderul sindical ca politizeaza evenimentul aniversar
Chiar daca Ilie Gorgan a refuzat manifestarile pentru 1 octombrie, in cadrul sedintei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Varstnice s-a hotarat ca si in acest an sa fie marcata Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. In sala Porolissum sunt asteptati pensionari salajeni si autoritati locale si judetene, pentru care va fi sustinut si un program folcloric realizat in colaborare cu Centrul de Cultura si Arta Salaj. Prefectul Alexandru Vegh a catalogat decizia lui Ilie Gorgan de a nu participa la manifestari o „politizare a evenimentului”. „Este o zi speciala, un semn de respect pentru varstnicii nostri. Asemenea evenimente nu trebuie nici politizate, si nici transformate in actiuni sindicale. Cred ca cei care ne-au crescut si ne-au sprijinit pentru a ajunge unde suntem astazi – parintii si bunicii nostri – merita mai mult decat scandaluri cu tenta politica”, a declarat prefectul Vegh.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.