După nereuşita seriei de proteste din vară, sindicatele işi pun speranţa intr-o nouă mişcare prin care contestă măsurile guvernului Boc.

Sindicalişti Cartel Alfa Sălaj incep protestele de luni

Sindicaliştii afiliaţi Cartel Alfa Sălaj vor organiza un miting in faţa Casei de Cultură a Sindicatelor luni, incepand cu ora 13,00. Potrivit preşedintelui filialei Sălaj Cartel Alfa , Pompiliu Ceaca, sunt aşteptaţi să participe aproximativ 500 de membri de sindicat. Acesta a precizat că au fost invitaţi să se alăture protestelor dascălii, pensionarii şi chiar şi sindicaliştii de pe platforma industrială (Silcotub, Cuprom, Rominserv, Cemacom, etc), arătand că este momentul să fie solidari.
Sindicaliştii vor stoparea disponibilizărilor din sistemul bugetar, revenirea la nivelul de salarizare anterior reducerii cu 25 la sută, păstrarea varstei de pensionare pentru femei la 60 de ani şi aceeaşi modalitate de calcul a pensiei, precum şi păstrarea Codului Muncii in forma actuală. Guvernul intenţionează să modifice Codul Muncii, astfel incat angajările pe perioadă determinată să fie mai frecvente, iar concedierile să se poată face mai uşor.
Sindicaliştii mai cer un salariu minim garantat de 750 de lei, păstrarea coeficienţilor de ierarhizare din legea salarizării unice, precum şi revenirea la un raport de 1 la 12 in grila de salarizare. Sindicatele consideră că modificarea raportului la 1 la 15 ii favorizează doar pe demnitari, aflaţi in varful grilei.

Sed Lex pregăteşte greva generală

Funcţionarii publici sălăjeni sunt gata să inceteze munca, dar nu ştiu data cand vor declanşa protestele.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj, DGFP, membră a Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor, a anunţat că Sed Lex a iniţiat procedurile pentru declanşarea grevei generale.
Din Sed Lex fac parte Federaţia Naţională a sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a sindicatelor Muncii şi Protecţei Sociale, Federaţia Naţională a Statiscienilor, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Poliţie, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici din Inspecţia Muncii, Sindicatul Naţional al Gărzii de Mediu, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual.
Acţiunea de protest va avea două componente. In primele zile de grevă generală salariaţii nu se vor prezenta la muncă, iar din a treia zi de protest, aceştia vor picheta instituţiile la care lucrează, fără să intre in clădiri sau să desfăşoare vreo activitate.
Data protestelor va fi stabilită după ce fiecare organizaţie sindicală va obţine semnăturile membrilor de sindicat pentru declanşarea grevei generale pe termen nelimitat.

Sindicaliştii Sanitas Sălaj protestează la Bucureşti

Sindicaliştii Sanitas Sălaj nu se vor alătura mitingului de luni organizat de Cartel Alfa, a declarat Chelement Hodiş, liderul Sanitas Sălaj. „Este decizia lor, deşi ar trebui să fim solidari”, este de părere Pompiliu Ceaca, preşedintele filialei Sălaj Cartel Alfa. In schimb, potrivit Lui Chelement Hodiş, o delegaţie formată din 40 de membri de sindicat Sanitas Sălaj va fi prezentă miercuri in la mitingul organizat la Bucureşti.

Poliţiştii s-au inscris la grevă, dar nu au voie prin statut

Poliţiştii care vor face grevă in perioada anunţată de sindicate işi incalcă propriul statut. Conform statutului activitatea poliţistului este strict reglementată de prevederile a trei acte normative care fac referire la caracterul profesiei de poliţist. In lege se prevede că activitatea de poliţist are caracter obligatoriu, permanent, poliţiştilor fiindu-le interzis să declare sau să participe la greve. Aceştia işi pot exprima nemulţumirile in timpul liber al serviciului.
Membri din conducerea BNS Cartel Alfa au anunţat că salariaţii din Poliţie şi Penitenciar vor declanşa acţiuni de protest. Aceştia vor incepe cu reducerea activităţii la 75 la sută aşa cum sunt plătiţi după reducerile salariale cu 25 la sută şi ulterior vor declanşa greva generală.