Sindicatele din Invatamant cer fonduri pentru drepturile banesti castigate in instanta si pentru naveta profesorilor

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) Salaj, Eusebiu Lehene, a formulat o serie de propuneri pentru solutionarea unor probleme din sistemul de educatie, in sedinta lunara a comisiei judetene de dialog social pentru patronate si sindicate, ce a avut loc vineri la Prefectura.
Prima problema discutata in cadrul sedintei a fost alocarea de fonduri suplimentare pentru restituirea banilor profesorilor, conform sentintelor judecatoresti. Este vorba de sentintele judecatoresti referitoare la salariile calculate gresit in perioada din octombrie 2008 si pana in mai 2011. Instanta a decis aplicarea acelor legi de majorare a salariilor pe care guvernele de atunci nu au facut-o. Ulterior, in instanta, s-a castigat respectarea legii.
„In momentul acesta, bugetul alocat la nivel national este insuficient. Judetul Salaj nu are decat 56 la suta din suma necesara pe intregul an. Sunt inca unitati de invatamant care inca nu si-au platit integral nici restantele salariale de anul trecut. Ori asta e o problema, pentru ca se adauga si cele din anul acesta si, de fapt, procentul acela de 56 la suta de acope-rire devine si mai mic. Am solicitat sprijin si in retrimestria-lizarea sumelor si completarea pana la echivalentul de 25 la suta din necesarul pe anul acesta”, a declarat Eusebiu Lehene pentru Graiul Salajului.
O alta problema adusa in discutie de catre presedintele FSLI Salaj in cadrul sedintei este cea legata de deconta-rea navetei pentru personalul didactic si pentru personalul auxiliar.
„Avem probleme legate de decontarea navetei cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar la nivelul unitatilor de invatamant. Sunt deja o gramada de sentinte judecatoresti pe care autoritatile locale refuza sa le puna in executare. Practic, noi suntem pusi in situatia de a face executare silita. Sa facem executare silita impotriva autoritatilor locale nu stiu in ce masura este convenabil si pentru ei, iar pentru noi inseamna niste cheltuieli, chiar daca ulterior acele cheltuieli vor fi platite de catre administratiile locale care sunt supuse executarii. Prin urmare, am solicitat o mediere intre noi si autoritatile locale in scopul recuperarii sumelor respective”, ne-a informat Eusebiu Lehene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *