Sindicatele accepta ca salariul minim pe economie sa fie 705 lei in 2010, cerand insa respectarea prevederilor Contractului colectiv de munca, iar patronatele spun ca vor analiza aceasta varianta, dar cer Guvernului asigurarea unor deductibilitati pentru aceasta majorare.
Presedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, joi, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca sindicatele au facut un compromis acceptand valoarea de 705 lei pentru salariul minim, initial cerand 740 de lei, avand in vedere criza economica, dar isi mentin tinta potrivit careia salariul minim sa ajunga, in 2014, 50% din salariu mediu, respectiv 1.300 de lei.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus, de asemenea, ca accepta 705 lei pentru salariul minim in 2010, dar cu conditia respectarii Contractului colectiv de munca, respectiv a coeficientilor de pornire pentru diferitele praguri de pregatire profesionala.
Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat ca patronatele vor analiza pana saptamana viitoare varianta de 705 lei pentru salariul minim in 2010, precizand insa ca o crestere de la 600 la 705 lei „este inacceptabila in conditiile actuale ale economiei”. „Noi propunem sa ramanem intr-o zona a conservarii salariilor sau o crestere foarte mica a acestora, eventual doar pentru salariile de jos”, a spus Coraci.
Secretarul general al Confederatiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a spus ca patronatele sunt de acord cu cresterea salariului minim, dar nu pot accepta majorarea tuturor salariilor cu acelasi procent, deoarece aceasta masura ar duce la cresterea inflatiei. „Corect ar fi sa nu creasca fondul de salarii, si mai cerem Guvernului un ajutor privind asigurarea unei deductibilitati, astfel incat angajatorii sa nu plateasca decat CAS, fara alte taxe, la suma intre salariul minim si o mie de lei, pentru urmatoarele sase luni”, a mai spus Agathon.
Bogdan Hossu a afirmat insa ca prin acordarea acestor deductibilitati ar putea exista pericolul sa nu fie platite de catre angajatori contributiile pentru salariati.
Atat sindicatele cat si patronatele au spus ca spera ca la urmatoarea intalnire, care va avea loc luni, sa fie finalizate discutiile privind salariul minim.