noiembrie 26, 2022

Sindicalistii salajeni din sanatate protesteaza luna viitoare in capitala, odata cu sindicalistii din invatamant

Nemultumiti de faptul ca majorarile salariale si sporurile care le-au fost promise au ramas neonorate, cadrele medicale anunta ample actiuni de protest incepand de luna viitoare. 

rn

Membrii federatiei sindicale Sanitas vor picheta în zilele de 2, 4 si 6 octombrie sediile ministerelor Muncii, Sanatatii si Finantelor, considerate “raspunzatoare de inechitatile, omisiunile si discriminarile” din Legea Salarizarii. Apoi, pe 19 octombrie, vor participa la un miting si un mars. Dupa aceste actiuni, daca doleantele lor raman nerezolvate, sindicalistii anunta ca vor fixa data la care declanseaza greva generala în sistemul sanitar.
Sindicalistii salajeni din sistemul sanitar spun ca vor fi si ei prezenti la mitingul din 19 octombrie din capitala, nemultumiti ca au fost amagiti de guvernanti, la fel ca dascalii.
“Cu siguranta vom participa si noi la mitingul din 19 octombrie. Dupa ce, luni de zile, ministrul Muncii a facut in spatiul public nenumarate referiri la faptul ca in sanatate salariile se vor dubla, ba chiar ca se vor tripla, am facut si noi simulari si am constatat ca nici vorba de asa ceva. E vorba, de fapt, de o crestere reala de 4 la suta pentru unii, in timp ce altii vor pierde bani in loc sa castige”, spune liderul Sanitas Salaj, Chelement Hodis, proaspat ajuns de la Bucuresti.
In cursul acestei saptamani, un memoriu cu problemele din sistemul sanitar salajean va ajunge la Institutia Prefectului.
“Vom depune la Prefectura o solicitare de convocare a unei sedinte a Comisiei de Dialog Social, unde sa discutam pe indelete despre ceea ce ne doare”, spune Chelement Hodis.

rn

Lista masurilor anuntate de guvern
si contestate de angajatii din sanatate

rn

“În conditiile în care, luni de zile, guvernantii au mimat interesul si au continuat sa actioneze în defavoarea angajatilor din sanatate si asistenta sociala, ultima solutie ramasa Federatiei este declansarea actiunilor de protest”, spun sindicalistii Sanitas.
Principalele lor revendicari sunt eliminarea plafonului de 30 la suta pentru acordarea sporurilor specifice care, daca va fi aplicat, va duce la scaderea veniturilor actuale ale angajatilor; acordarea sporurilor pentru conditiile de munca întregului personal din sanatate si asistenta sociala, inclusiv personalului tehnic si administrativ; aplicarea integrala a cresterilor salariale pentru toti angajatii din sanatate si asistenta sociala, începând cu 1 martie 2018; renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, cata vreme acest aspect se va traduce, în sectorul public, prin anularea cresterii salariale de 25 la suta prevazuta în lege; acordarea tichetelor de masa pe tot parcursul anului 2018.

rn

Profesorii protesteaza si ei la inceputul lunii

rn

Nemultumiti de felul in care Legea salarizarii i-a pus cam pe ultimul loc la imparteala banilor, dascalii declanseaza si ei seria protestelor luna viitoare.
Federatia Sindicatelor Libere din invatamant a cerut încheierea unui acord scris pâna la data de 25 septembrie 2017, prin care sa fie solutionate revendicarile lor. Cele mai importante se refera la calcularea sporurilor raportat la salariul de baza actual, cuprinderea sumelor necesare pentru plata sentintelor judecatoresti la rectificarea bugetara care se va face pâna la sfârsitul anului 2017, gasirea unor solutii pentru cresterile salariale promise in invatamant.
Dupa calculele profesorilor, majorarile de 25 la suta din ianuarie 2018 si 20 la suta din martie, cumulate, vor insemna, de fapt, o crestere neta de 20 – 25 la suta, pentru ca vor primi pe o parte si vor da pe alta parte, in conditiile in care de la anul plata CAS si CASS trece exclusiv in sarcina angajatului.
In 2 octombrie vor fi pichetate sediile Prefecturilor din toate resedintele de judet, iar in 4 si 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *