Sindicalistii de la Sanitas Salaj au protestat ieri la Ministerul Muncii

Le-a venit randul si sindicalistilor "Sanitas" din Salaj sa protesteze in fata Ministerului Muncii. Astfel ca, ieri, zece membri ai sindicatului din sanatate din Salaj s-au alaturat altor membri sindicali din tara pentru a protesta la sediile institutiilor publice, la Ministerul Muncii, Ministerul de Finante si Ministerul Sanatatii. Aceasta este cea de a treia actiune de proteste organizata de Federatia Sanitas in acest an. Pana acum sindicatele au manifestat in fata Ministerului de Finante si Ministerul Sanatatii. 

rn

"Avand in vedere felul in care se prezinta acum lucrurile, sunt toate sansele sa recurgem si la alte actiuni de protest. Deja in a doua jumatate a lunii aprilie va fi organizat un miting la care sunt asteptati foarte multi protestatari. Dupa acest miting va urma greva generala a precizat Chelement Hodis presedintele organizatiei salajene a Federatiei Sanitas.
Sindicatele cer, printre altele, acordarea cresterii salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din Sanatate si asistenta sociala, precum si renuntarea la plafonarea sporurilor la 30 la suta.
Pe langa modificarile enumerate mai sus, sindicalistii cer si adoptarea Regulamentului de sporuri, fara anexa 10, negocierea si incheierea Contractului colectiv de munca la nivelul sectoarelor de activitate Sanatate si Asistenta Sociala si recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementari salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contributiilor sociale in totalitate in sarcina angajatului.

rn

S-a creat haos in sistem

rn

Potrivit protestatarilor, noile modificari aduse legii salarizarii si conditiilor de acordare a sporurilor a avut efectul de a crea si mai multa discriminare in sistem, in ceea ce priveste veniturile. Iar faptul ca veniturile au crescut doar pentru o parte dintre angajati a produs o stare de nemultumire si frustrare in randul colegilor.
“n Romania, salariile din din sistemul de sanatate sunt cele mai mici din Uniunea Europeana. De asemenea, Guvernul acorda pentru Sanatate o modesta proportie din PIB, fapt ce duce la subfinantarea sistemului. Acestor probleme li se adauga si coruptia generalizata din Sanatate, precum si cheltuirea total ineficienta a fondurilor alocate.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *