În cadrul manifestărilor dedicate „Anului Maniu”, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu, respectiv 70 de ani de la tragicul său sfârșit, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, Consiliul Județean Sălaj și Casa Memorială Iuliu Maniu, în parteneriat cu Primăria Șimleu Silvaniei și Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, organizează, în perioada 7-8 septembrie, Simpozionul științific „Familia Maniu în istoria românilor”.

Evenimentul ce se desfășoară în localitățile Șimleu Silvaniei, Bădăcin și Zalău se bucură de participarea a 28 de cercetători și specialiști din țară, dar și de peste granițe, respectiv din Marea Britanie și Ungaria. Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc joi, la Primăria Șimleu Silvaniei, în prezența președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a primarului Mihai-Cristian Lazăr, a episcopului Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, P.S. dr. Virgil Bercea, a președintelui executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, dr. Florin-Daniel Șandru, și a managerului Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, dr. Corina Bejinariu.

„Pentru mine, Iuliu Maniu – Sfinxul de la Bădăcin, apostol al neamului românesc din legendara Țară a Silvaniei, artizan al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, fost prim-ministru al României și simbol al rezistenței democratice – a fost și va rămâne un model datorită valorilor și principiilor morale, dar mai ales datorită virtuților biblice cu care a fost dăruit de către Dumnezeu: biruința lui Moise, curajul lui David, înțelepciunea lui Solomon și răbdarea lui Iov. Salut această manifestare ce se înscrie în șirul celor prilejuite de „Anul Maniu”, adresez felicitări și mulțumiri organizatorilor, iar participanților le doresc mult succes”, a spus președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.