februarie 9, 2023

Simleul Silvaniei: S-au facut primii pasi pentru inchiderea deponiei

Prima groapa de gunoi din judetul Salaj care va trebui inchisa este cea a orasului Simleu Silvaniei. Pana la finalul anului 2009 operatiunile de inchidere a gropii trebuie definitivate, dar banii necesari nu pot fi acordati din bugetul propriu al Primariei Simleu, deoarece costurile se ridica la aproximativ 700.000 RON, adica a saptea parte din veniturile proprii ale primariei sau jumatate din banii destinati investitiilor pe un an intreg.
Cu toate acestea, primarul Septimiu Turcas este destul de increzator in rezolvarea problemei si considera ca pana la finele acestui an va fi gasita o solutie. “Mai sunt inca aproape 12 luni in care trebuie sa gasim sursa de finantare pentru acest proiect”, a precizat Turcas. Primele demersuri au fost realizate de administratia locala si a fost deja elaborat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic (care urmeaza sa fie aprobat) pentru inchiderea gropii de gunoi.
Totodata, prim-edilul simleuan spera ca in noul an sa aiba o mai buna comunicare cu reprezentantii Consiliului Judetean, deoarece problema deseurilor trebuie tratata si rezolvata la nivelul Salajului. “Groapa de gunoi este, in primul rand, problema Simleului dar, pe de alta parte, si a intregului judet. Speram ca odata cu punerea in aplicare a poiectului pentru managementul integrat al deseurilor sa gasim solutii comune si pentru groapa de gunoi a orasului nostru”, a mai spus Turcas.
Inafara unei mai bune colaborari cu autoritatile judetene, primarul orasului de sub Magura este increzator si in disponibilitatea noului guvern de a oferi finantare pentru acest proiect. “Din moment ce statul s-a obligat in fata Uniunii Europene sa inchida gropile de gunoi intr-un timp atat de scurt consider ca este de datoria lui sa asigure si finantarea”, a mai adaugat Septimiu Turcas.
De mentionat este faptul ca administratia simleuana a solicitat fonduri de la Ministerul Mediului si in cursul anului trecut dar nu a primit un raspuns pozitiv. Sperantele executivului primariei stau in noul guvern care, avand in componenta si Partidul Democrat – Liberal (din care face parte si Turcas) ar putea fi mai darnic decat guvernul condus de Tariceanu.
Deponia de la Simleu trebuie inchisa pana in anul 2009, deoarece se afla in imediata apropiere a Baltii Cehei care este declarata rezervatie naturala si adaposteste specii de pasari acvatice protejate prin Conventii Internationale.Pentru celelalte deponii din judet termenul limita, pentru a fi inchise(conform termenelor negociate cu UE), este anul 2017.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut