Prima groapa de gunoi a unui oras din judetul Salaj care va trebui inchisa este cea din Simleu Silvaniei. In prima faza, termenul limita pana la care depozitarea deseurilor ar fi trebuit sistata a fost 31 decembrie 2009. Sau cel putin asa se vehicula pana saptamana trecuta, cand, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, Aurica Grec, a anuntat ca pana in 16 iulie, vor trebui inchise 160 de deponii, printre care si cea din Simleu Silvaniei.
Interdictia de mai depozita gunoaie ar putea afecta insa locuitorii din Simleu, care s-ar putea sa fie obligati sa plateasca facturi mai mari firmei de salubrizare, in conditiile in care, cea mai apropiata deponie este cea din Criseni si, automat, costurile pentru transportarea deseurilor vor creste simtitor.
O alta problema care deocamdata nu si-a gasit rezolvare este legata de costurile ecologizarii gropii de gunoi, deoarece cheltuiala se ridica la aproximativ 700.000 RON, adica a saptea parte din veniturile proprii ale primariei sau jumatate din banii destinati investitiilor pe un an intreg.
Cu toate acestea, primarul Septimiu Turcas este destul de increzator in rezolvarea problemei si considera ca prin colaborarea cu Consiliul Judetean si autoritatile centrale va fi gasita o solutie.
Primele demersuri au fost realizate de administratia locala si a fost deja elaborat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic pentru inchiderea gropii de gunoi. Mai mult, edilii au aprobat, in bugetul pe anul 2009, suma de 3 miliarde lei vechi pentru lucrarile de ecologizare.
Totodata, Turcas spera ca in noul an sa aiba o mai buna comunicare cu reprezentantii Consiliului Judetean, deoarece problema deseurilor trebuie tratata si rezolvata la nivelul Salajului. „Groapa de gunoi este, in primul rand, problema Simleului dar, pe de alta parte, si a intregului judet. Speram ca odata cu punerea in aplicare a poiectului pentru managementul integrat al deseurilor sa gasim solutii comune si pentru groapa de gunoi a orasului nostru”, a mai spus Septimiu Turcas. Potrivit declaratiilor sale, autoritatile locale au trimis deja inspre CJ proiectul tehnic si studiul de fezabilitate pentru inchiderea deponiei.
Spre deosebire de celelalte gropi de gunoi din judet care trebuie inchise pana in 2017, cea de la Simleu are termen limita doar pana in 2009, deoarece se afla in imediata apropiere a Baltii Cehei care este declarata rezervatie naturala si adaposteste specii de pasari acvatice protejate prin Conventii Internationale.