septembrie 25, 2023

Șimleuanii se pot racorda la apă și canalizare pe bani europeni

1

O persoană cu venituri reduse va primi până la 1.900 de euro pentru acoperirea cheltuielilor

Cetățenii din Șimleu Silvaniei care nu sunt racordați la sistemul public de alimentare cu apă sau canalizare pot primi până la 1.900 de euro, bani nerambursabili, prin Programul “Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” finanțat prin PNRR. Măsura vizează persoanele cu venituri reduse.

Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să fie o persoană singură cu venituri reduse sau să facă parte dintr-o familie cu venituri reduse (media veniturilor bănești nete lunare să fie sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie, adică sub 2.550 lei), să aibă domiciliul într-o gospodărie neracordată la sistemul public de alimentare cu apă sau canalizare și se află pe rata teritorială a orașului Șimleu Silvaniei, să își exprime acordul cu privire la participarea în cadrul Programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/ branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizat de canalizare sau alimentare cu apă.

Solicitările se depun la Primăria Șimleu Silvaniei.

La nivel național, peste 88.400 de gospodării vor fi conectate la sistemele de apă şi canalizare existente

Ministerul Mediului a lansat luna trecută Programul “Prima Conectare”, prin care populația cu venituri mici este ajutată să se branșeze la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente. Programul face parte din investiţiile şi reformele asumate în PNRR privind gestionarea sustenabilă a apei. S-au alocat 168 milioane de euro în acest sens, programul fiind derulat de AFM. Potrivit estimărilor, peste 88.400 de gospodării vor fi conectate la apă şi canalizare, până în al doilea trimestru din 2026, iar cei cu venituri mici vor putea acoperi până la 1.900 euro, fără TVA, din cheltuielile de branşare sau racordare la sistemul public de alimentare cu apă canalizare.

De menționat că banii nu vor ajunge direct la cetățeni, sumele urmând a fi plătite operatorilor locali pentru branșarea unei gospodării.

Operatorii de servicii de utilităţi publice, în parteneriat cu administraţiile locale, pot depune cereri de finanţare în acest sens până în data de 15 decembrie.

Pe lângă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii, terenul pe care se vor face lucrările de racordare trebuie să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară, și să nu facă obiectul unor litigii.

1 thought on “Șimleuanii se pot racorda la apă și canalizare pe bani europeni

  1. Ca de obicei un titlu pompos care ascunde adevarul.SIMLEUANII nu se pot racorda la canal, apa si gaz decat contra unei sume consistente(proiect, avize,materiale, etc).Tot puturosii beneficiaza de gratuitati ,care de fapt sunt platite tot din banii celorlalti.Cam asta e gandirea unui guvern 100% incompetent.Sa incurajeze statul degeaba si sa subventioneze puturosii si fabricile de copii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut