Șimleu Silvaniei – pol de energie regenerabilă

Proiectele regenerabile, cele care aduc bani mulți în industria energiei, reprezintă un subiect ”vedetă” în industria de profil.

Șimleu Silvaniei devine un pol al producției de energie regenerabilă, prin dezvoltarea celor două parcuri fotovoltaice cu o capacitate instalată de 80 MW.

Tranziția către energia verde este un fenomen care ia amploare și în România, în ultimii ani.

Șimleu Silvaniei devine un pol al producției de energie regenerabilă, cu două parcuri fotovoltaice care au obținut toate autorizațiile necesare și care încep faza de construcție în această primăvară.

Proiectele, a căror finanțare a fost asigurată de Shikun&Binui Energy România, reprezintă una dintre cele mai importante investiții realizate în orașul Șimleu Silvaniei în ultimele decenii. Comunitatea locală, care are numeroase beneficii ca urmare a investiției, nu doar datorită valorii acesteia, ci și prin oportunitățile de angajare, este mândră de faptul că orașul Șimleu Silvaniei devine mai “european”.

Potrivit surselor, în rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a producției de energie regenerabilă, în consumul brut de electricitate, la nivelul anului 2022, se înregistra în Suedia (66%), Finlanda (47,9%), Letonia (43,3%), Danemarca (41,6%), Estonia (38,5%), Portugalia (34,7%), Austria (33,8%), Lituania (29,6%), Croaţia (29,35%) şi România (24,14%). La polul opus se află Irlanda (13,1%), Malta (13,4%), Belgia (13,8%) şi Luxemburg (14,4%).

Directiva revizuită privind energia regenerabilă stabileşte pentru UE o pondere de 42,5% a energiei din surse regenerabile pentru anul 2030, obiectivul fiind o creştere de cel puțin până la 45%. Prin urmare, statele membre trebuie să-şi intensifice eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor pentru anul 2030, fiind necesară majorarea ponderii surselor de energie regenerabilă în consumul brut de electricitate la nivelul UE cu aproape 20 de procente.

In acest context, România se aliniază directivelor europene și anul 2024 ar putea aduce mai multe proiecte de energie regenerabilă conectate la rețeaua națională. Dacă ne raportăm la cele mai recente estimări, anul acesta vor fi conectați la rețea aproximativ 800MW din proiecte de energie regenerabilă, eoliană și solară. Astfel vom beneficia de un mediu mult mai curat și mai prietenos, fără a fi necesar să restricționăm energia electrică.

În ultimii ani, tot mai mulți investitori straini și-au arătat interesul pentru sectorul energetic românesc. Printre aceștia, grupul israelian Shikun&Binui, lider în proiecte energetice pe termen lung și la scară largă. Shikun&Binui Energy este specializat în dezvoltarea, construcția, operarea și mentenanța activelor de energie din surse regenerabile și a centralelor de producere a energiei electrice pe bază de gaze naturale, atât în Israel cât și la nivel mondial.

Este foarte important faptul că, Shikun&Binui Energy, subsidiară a grupului care se tranzacționează la bursa de la Tel Aviv, dispune de resurse financiare extinse, know-how și capacități dovedite în implementarea unor proiecte ce se află deja în operare, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 5,6 GW. Compania a încheiat un parteneriat cu Asra Wse Engineering SRL pentru a înființa entitatea juridică Shikun&Binui Energy România.

Shikun&Binui Energy Romania are in portofoliu numeroase proiecte de energie regenerabilă, adoptând o abordare end-to-end, de la etapa de inițiere până la finanțare, construcție, operare și mentenanță.

Cele două parcuri fotovoltaice de la Șimleu Silvaniei, cu o putere instalată de 80 MW, sunt amplasate pe o suprafață de aproximativ 106,5 hectare. Obiectivul principal al proiectului constă în construirea a două centrale electrice formate din aproximativ 150.000 panouri fotovoltaice bifaciale cu o putere nominală de 700W. Producția anuală de energie generată de acestea poate acoperi necesarul pentru aproximativ 980 de gospodării pentru un an. Același necesar de energie ar fi putut fi obținut prin arderea a aproximativ 73.300 barili de petrol.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite și operate în conformitate cu cele mai înalte standarde sociale și de mediu. Punerea în funcțiune este planificată pentru primăvara anului 2025.

Prin urmare, România devine un loc propice pentru investiții în domeniul energiei, iar Shikun&Binui Energy România, cu cele două proiecte de la Șimleu Silvaniei, reprezintă o dovadă clară a acestui fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *